Van winterse rust naar lentebloei

Van winterse rust naar lentebloei

Vertraag & verwonder

Meebewegen met de energie van de seizoenswisseling

In maart laat de winter langzaam zijn grip los en maakt plaats voor de zachte en frisse bries van de lente. Het lijkt me leuk om samen met jou eens te ontdekken hoe we op een slow manier kunnen meebewegen met deze verandering.

We laten de winterse rust los en verruimen ons gezichtsveld weer.

In de winter is het tijd voor hibernating, rust en introspectie. Nu is het tijd om langzaam ons veilige coconnetje te verlaten en onze zintuigen weer meer extern af te stellen.

Wat vind ik het toch ook weer fijn dat het vroeger licht is, dat de ganzen met al hun gekwetter weer “op honk zijn”, dat de lichtroze bloesems zich weten te ontpoppen vanuit het star ogende hout.

Prachtige tak lentebloesem knopjes en bloemroosjes

Foto: Zane Lee 

Oh wat kan ik genieten van deze veranderende energie om me heen! De natuur is wat mij betreft de meest krachtige slow inspiratiebron die er is, voor mijn persoonlijke groei en bloei.

3 tips hoe je the most maakt van lente-energie

Maak niet alleen je huis lentefris, maar ook je body, mind en soul

Met de komst van de lente is het tijd om een frisse start te maken; de traditionele lenteschoonmaak! Dit kan trouwens veel breder zijn dan alleen je huis opruimen, schoonmaken en ontspullen. Zie het als een krachtig slow ritueel dat je helpt om op alle niveaus verfrissing en vernieuwing te ervaren en je te ontdoen van oude ruis.

Besteed bijvoorbeeld wat extra aandacht aan je gedachten en overtuigingen. Besluit wat jou niet langer dient en maak ruimte voor nieuwe, positieve denkpatronen. Weg met die negatieve zelfdialoog, zelftwijfel, angst en belemmerende gedachten. Laat dat lentezonnetje maar schijnen op je volle potentieel!

Laat ook oude emoties los. Oude wrok, boosheid en verdriet houden je ontwikkeling alleen maar tegen. Oefen in dankbaarheid en zelfcompassie. Leuker voor de ander, maar je versterkt er ook je eigen innerlijke welzijn mee.

Het weer wordt langzaam beter, zachter en het blijft langer licht, zodat je lekker naar buiten kunt om aan je fysiek te werken. Mindful walk, fietsen, yoga at the park, bootcamp in het bos, qi gong in je achtertuin. Een dansje op het vlonder bij een meer. Zo fijn in de frisse buitenlucht. Geef je vitaliteit eens een flinke lenteboost (note to self).

schoonmaak tools hangend aan de muur, zwart, wit en hout look

Foto: Heather Ford

Wissel actie af met rustmomenten en niksen en maak ruimte in je agenda voor jezelf. Voor zelfreflectie, zelfzorg en ontspanning.

Zet de lente op je menu en geniet van slow spring food

Het werken met en eten van seizoensgebonden producten zijn essentiële onderdelen van een slow leefstijl. Laat dus ook je voeding meebewegen met de shift van winter naar lente.

Ga naar de markt, groenteboer, Landwinkel of een plaatselijke boerderij en laat je verleiden door de kleuren en geuren van de lente. Denk aan zachte asperges, sappige aardbeien en jonge spinazie. Licht en voedzaam en een gegarandeerd succes voor een heerlijk slow voorjaarsmenu.

dame houdt bordje met groene bladspinazie vast met gouden vork, lichte slow lentegroente

Foto: Karolina Grabowska

Ik zie de uitnodiging voor een voorjaarslunch of -diner graag tegemoet, haha.

Voeding speelt trouwens ook een belangrijke rol om de gevreesde voorjaarsvermoeidheid te voorkomen. Het heeft direct invloed op je energieniveau en gemoedstoestand. Ook daarom is de keuze voor vers, lokaal en seizoensgebonden aan te raden.

Groei en bloei: buiten en (van) binnen

De lente is het seizoen van groei en bloei, zowel buiten als (van) binnen! Na je lenteschoonmaak is het tijd om een verse bos (slow) flowers in huis te halen en misschien (een) nieuwe kamerplant(en). Wat narcisjes en blauwe druiven in een mand. Zo gezel. Speel met zachte kleuren waarmee je een subtiele levendigheid in je huis creëert.

Bos slow flowers tulpen paars, roze, oudroze bij vrouw met witte kabeltrui, sereen beel slow living

Foto: Brigitte Tohm

Ook is de lente het perfecte seizoen om je handen vuil te maken en te genieten van de frisse buitenlucht in de (moes)tuin! Begin met de grond goed voor te bereiden door onkruid te verwijderen, de grond los te maken (niet spitten!) en compost toe te voegen. Je kunt beginnen met het (voor)zaaien van de eerste groenten, kruiden en bloemen. Misschien eerst nog even binnen en ietsje later naar buiten als de kans op vorst nihil is.

Net zoals de natuur in de lente zaait en bloeit, zo kun jij dat ook voor jezelf doen. Geef daarom dit seizoen de nodige aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Wat zijn je doelen en passies? Waar heb je gewoon zin in? Wat heb je altijd al willen doen? Plant daar eens een zaadje voor deze lente.

Vernieuw en verfris

Ook tijdens de overgang van winter naar lente vind je rust, kalmte en plezier in een slow leefstijl. Laat je deze lente meevoeren door de kracht en energie van dit seizoen. Omarm je eigen groei en bloei. Vernieuw en verfris!

Zo ga ik zelf komende maand business wise ook één en ander opfrissen en vernieuwen. Thisja van Studio Thisja schoont mijn platform schoolofslow.nl op en maakt het frisser en meer user friendly. Ik focus mij voorlopig op 2 producten: mijn online programma Kickstart jouw slow leefstijl en mijn Mindful Walk aanbod. 

Atelier Elisa helpt me met mijn sociale media strategie en 21 maart start ik het jaarprogramma Bloom Season Cirlcle bij Miranda van Bloom Business Coaching om mezelf als ondernemer te blijven ontwikkelen en om te groeien met School of Slow. 

En om helemaal in het bloei-thema te blijven ga ik woensdag 20 maart naar het BLOOM-event in Utrecht. Het programma is gevuld met vrouwelijke mede-ondernemers die me verder op weg helpen naar zakelijke groei en persoonlijke ontwikkeling.

Mooi staaltje practice what you preach dacht ik zo ;-)

En, wat ga jij doen om optimaal gebruik te maken van de lente-energie? Ik lees het graag in je reactie onder deze blogpost🌷

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.