Slow rituelen voor de donkere winterochtenden

Slow rituelen voor de donkere winterochtenden

Alle dagen slow

Een verkwikkende start van de dag: ontdek de kracht van slow mornings

Het is december. Een heerlijke maand. Met zijn donkere, koude ochtenden. Feestdagen. Magisch vind ik het! Misschien gek (definieer “gek”), maar dit stimuleert me des te meer om extra vroeg uit de veren te zijn. Langzaam komen de huizen in de straat tot leven, klik, klik, de lampjes aan. Kinderen op hun fietsjes met dikke jassen, witte wolkjes lucht uitademend.

Voor mij is dit de ideale tijd van het jaar om mijn ochtendrituelen eens onder de loep te nemen. Of: het gebrek hieraan. Slow morning rituals zijn super fijn, belangrijk en je hebt er de rest van je dag profijt van.

Wetenschappelijke voordelen van slow morning rituals

Onderzoek heeft aangetoond dat het creëren van een rustige ochtendroutine je alertheid en concentratie gedurende de dag kan verbeteren. Het geeft je brein de kans om op te starten op een rustige, gestructureerde manier, in plaats van je direct in de drukte en waan van de dag te storten.

Bovendien kan een slow ochtendroutine - die zich richt op positieve gewoonten zoals meditatie, ademhalingsoefeningen, journalling of intenties zetten - je emotionele welzijn bevorderen. Dit komt doordat dergelijke activiteiten stress verminderen en positieve emoties versterken. Dit vergroot dan weet je veerkracht gedurende de dag.

Kortom, slow morning rituals zijn niet alleen een aangename manier om je dag te beginnen, maar ze hebben ook aantoonbare voordelen voor je mentale en emotionele welzijn. 

7 manieren om je dag slow te starten

Dus, trek je hyggelige sokken aan, pak een dekentje en een hot choco en laat je inspireren op welke 7 manieren je je ochtenden net een tikkeltje meer slow en mindful kan maken.

Start je dag in stilte
Neem, voordat je uit bed stapt, eerst even de tijd om gewoon te liggen en te luisteren. Is dat geen silent symfonie? Merk bewust op hoe de wereld langzaam tot leven komt. Start er een auto in de straat? Hoor je beneden al iemand rommelen? Is er een dapper vogeltje dat in alle vroegte fluit? Deze stille start helpt je om de dag met een kalme mind te beginnen.

Let op je ademhaling
Sta langzaam op en word je bewust van je ademhaling. Adem diep in en uit en laat eventuele spanning los. Herinner jezelf eraan dat elke ademteug een nieuw begin is, een kans om de dag fris en open tegemoet te treden.

Drink iets warms
Maak een kop warme thee of koffie voor jezelf en geniet ervan zonder haast. Neem kleine slokjes en proef de smaken. Dit is jouw moment van zelfzorg. Heel even, voordat de wereld vol op gang komt.

Ingrid met een kop thee op een herfstige ochtend

Zeker in december, wanneer de temperaturen dalen en er virussen op de loer liggen, is het verstandig om je immuunsysteem een extra boost te geven. Bijvoorbeeld met een overheerlijke kop gember-citroen “thee”. Bomvol vitamine C, ontgiftend, ontstekingsremmend, draagt bij aan een gezonde spijsvertering en hydrateert. Klinkt als een wonderdrankje, niet?

Verbind je met de natuur
Als het mogelijk is, ga even naar buiten, zelfs al is het maar voor een paar minuten. Adem de frisse herfstlucht in. Heb je een hondje? Oh happy day, geniet dan extra van het eerste uitlaatrondje en bewonder het prachtige winterlandschap.

Zet een intentie voor de dag
Neem, voordat je aan je dagelijkse verplichtingen begint, even de tijd om een positieve intentie voor de dag te stellen. Wat wil je vandaag bereiken? Hoe wil je je voelen? Schrijf dit kort op in een journal of op een notitieblokje.

Notitieboekjes en journals voor dagelijkse intenties

Screen free!
Probeer je ochtendroutine te beginnen zonder direct op je telefoon of computer te kijken. Geef jezelf wat Iummeltijd zonder afleidingen voordat je weer wordt opgeslokt door de digi demons.

Slow en gestructureerd
Bedenk dat zéker de ochtend geen race is – al voelt dat vaak juist wel zo, trust me, I know! Neem je tijd om je klaar te maken. Slow en gestructureerd. Probeer zoveel mogelijk in het hier en hu te zijn en maak bewuste keuzes. Wat trek je aan vandaag? Wat neem je voor ontbijt?

To be honest: start klein en experimenteer met nieuwe slow gewoonten 

Slow is niet bedoeld als struggle!
Een deel van dit blog schrijf ik om 7 uur 's ochtends, nadat ik al een uur wakker lag in mijn bed. Niet bepaald slow dus! Ook ik 'moet" iedere dag opnieuw bewuste keuzes maken: doe ik dit (wel) of doe ik dat (niet)? Om 07.30 ben ik vervolgens lekker de donkere ochtend ingestapt voor een rondje singel met La Lou (de hond). Inmiddels waren René (partner) en Isa (liefdochter) ook beneden en hebben we nog heel eventjes, niet eens 5 minuten (Isa moest naar school) maar toch, samen de dag voorgesproken. 

Wat ik hiermee maar wil zeggen, en ik blijf het benadrukken: je kunt niet je hele leefstijl in een keer omgooien. Nieuwe, gezondere, gewoonten aanleren kost tijd. Het is dan ook niet de bedoeling dat je alle tips die ik geef stuk voor stuk krampachtig probeert in je dag te proppen. Wow, dat klinkt stressvol. Dan bereiken we nog eerder het omgekeerde van slow!

Inspirerend, onvolmaakt en in kleine stapjes
Het is mijn intentie om je te inspireren, om je op ideeën te brengen hoe je meer slow in je dagelijks leven kunt brengen. Dat kan op zoveel verschillende manieren en zoveel verschillende momenten. Kies zelf wat je aanspreekt of wat je altijd al graag (meer) hebt willen doen en experimenteer daarmee. Is het inderdaad iets wat bij je past? Doet het iets voor je? Dan is de kans groter dat je deze gewoonte ook echt langere tijd kunt volhouden.

Motiverende tekst: No Doubt, but Do!

Begin klein, kleiner, kleinst. Leg de lat niet te hoog voor jezelf. Maar blijf in beweging, in actie. Stapje voor stapje en ja, het is waar "alle kleine beetjes helpen!". Want iedere slow keuze die je op een dag maakt, hoe klein ook, telt op tot een slowere dag dan gisteren en uiteindelijk vormen alle dagen tezamen je leven. 

Welke slow ochtendroutine ga jij voor jezelf vormgeven?

Dus: welke slow ochtendrituelen spreken je aan en waar wil je misschien zelf wel echt mee aan de slag gaan?

Ben je benieuwd naar de ins en outs van slow living? Wil je leren hoe je slow gewoonten ook echt kunt gaan toepassen in jouw dagelijks leven? Schrijf je dan in voor de cursus Kickstart jouw slow leefstijl. Hierin maak je in 4 weken een mooi begin naar een langzamer en bewuster leven.

Ben jij iemand die zich graag compleet onderdompelt in een ervaring? Dan is de Slow VIP Morning echt iets voor jou! Dit arrangement is een zelfontwikkelings- en me-time moment in één waarin jij een kickstart maakt met het vormgeven van je eigen slow leefstijl en waarbij ik je begeleid en in de watten leg.

Nieuwsgierig? Het volledige programma vind je hier

Deel jouw slow morning ervaringen!

Ik ben benieuwd: hoe slow zijn jouw ochtenden doorgaans? Wat zou je eventueel graag willen bijsturen? Laat het me weten in een reactie onder dit blog.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.