Vertraag & Verwonder
Zo rol je ontspannen de drukke decembermaand in
Terwijl de wereld in brand staat en het economisch en financieel voor veel mensen een lastige tijd is, houden wij "gewoon" vast aan onze (jeugd)tradities. En daar pleit ik ook voor!
Juist in tijden van onzekerheid en verandering blijven oude tradities zoals Sinterklaas en Kerst belangrijk. Ze herinneren ons aan de kracht van verbinding en aan vrolijke tijden. Ze bieden ons troost en warmte. Behoud van deze tradities versterkt de band van onderlinge generaties en is een baken van hoop en positiviteit. Althans, dat zou het in mijn ogen absoluut moeten zijn.
Maaaarrrr.... Onze feestdagen en tradities hoeven niet gedefinieerd te worden door overmatig consumentisme! Eten, drinken en cadeaus uitwisselen alsof we precies 3 weken per jaar leven en alles op alles zetten.
Het is de bedoeling dat werkelijk iedereen ervan kan genieten. Gaat het in de kern namelijk niet vooral over samenzijn, delen en genieten van wat er is? Echte rijkdom heeft niets te maken met wat er op je bankrekening staat, maar met je verbonden en dankbaar voelen. De mogelijkheid je te kunnen verwonderen en iets groots zien in het kleine.
Daarom laat ik je in dit blog heel graag zien hoe je de komende feestdagen vol vertrouwen en helemaal volgens de slow filosofie tegemoet kunt treden.
Sint Stress
Op18 november komen de Sint & Pieten weer aan in ons mooie Nederland. In het super knusse Gorinchem dit keer.
Voor veel kindjes een reuze spannende tijd (ow wat kan ik dat gevoel nog maar al te goed oproepen, heerlijke tijd, take me back!), maar ook voor ons als ouders, haha.
Veel ouders kunnen opzien tegen de periode vanaf de aankomst van Sinterklaas tot en met pakjesavond:
- Stress en drukte: regelen van cadeautjes, surprises maken, steeds op je hoede zijn dat je niets "verklapt"
- Financiële zorgen: gezinsuitgaven kunnen in deze periode flink oplopen
- Verwachtingen: als ouder wil je toch dat je kind een fantastische Sint experience heeft, wat kan leiden tot "prestatiedruk" om alles tip top te verzorgen
- Tijdsdruk: de Sinterklaasperiode is de aftrap van de drukke feestmaanden met veel (sociale) verplichtingen en voorbereidingen. Ook op de scholen wordt nu vaak extra veel georganiseerd, waar je als ouder waarschijnlijk iets aan wilt bijdragen
- Balans traditie en commercie: hoe ver laat je je meeslepen door alles wat de zakelijke markt rondom onze Feestdagen heeft gecreëerd?
Ik denk dat de nadruk zou moeten liggen op het maken van waardevolle herinneringen en genieten van de tijd die je samen hebt en doorbrengt. Laten we daarom dit jaar beginnen met een nieuwe Sint-traditie: Slow Sint.
Slow Sint inspiratie
Zo vier jij dit jaar een Slow Sintfeest:
Mindful schoentje zetten
Hahaha, alles is tegenwoordig mindful (niet in de praktijk helaas, maar wat het volgens vele goeroes waaronder ikzelf uiteraard - dikke knipoog - wel zou moeten zijn ten faveure van onze gezondheid en welzijn) dus waarom niet ook extra aandacht besteden aan het schoentje zetten? Niet van "zet daar maar neer en zie morgen maar of er iets in zit", maar er echt even samen met je kind(eren) een moment van maken.
Samen versieren
Versier het huis samen met je kind(eren) met (zelfgemaakte/-tekende) sint deco.
DIY surprise
Ga lekker creatief aan de slag met je kind(eren) en maak zelf iets leuks. Mooie kans voor quality time samen. Ik heb nog wel een superleuk, simpel en schattig idee voor je om te maken/ geven. Wat het is lees je als bonus onderaan dit blog.
Zelf Sinterklaaslekkers maken
Samen pepernoten of speculaas bakken of probeer eens om zelf een rijkelijk versierde chocolade letter te maken. Ook leuk voor een kinderfeestje mocht je kindje in deze periode jarig zijn.
Praat samen over het concept delen
Bespreek met je kind(eren) de oorsprong van Sinterklaas (de heilige Sint-Nicolaas was een bisschop die in de 4e eeuw in Myra, het huidige Turkije, leefde en wie bekend stond om zijn vrijgevigheid en vriendelijkheid) en de betekenis van delen. Hoe is het om te geven? Dit klinkt nu wel wat zwaar realiseer ik me nu ik het zo opschrijf, maar dat hoeft het natuurlijk helemaal niet te zijn. Het kan al zo kort en concreet zijn als ze bijvoorbeeld de vraag te stellen: wat denk je dat je kunt delen of doen om iemand anders blij te maken?
Sint & Santa shoppen slow
In onze drukke levens is slow shoppen een welkome verademing (mits je het jezelf toestaat!). Hierbij gaat het niet alleen om het vinden van het perfecte cadeautje, maar ook om het hele proces eromheen. Zo pakken Sint en Santa slow shopping aan:
Markten
Deze struinen ze op hun gemak af naar de lekkerste en meest unieke lokale, home- en handmade producten.
De kleine ondernemer
Ze gunnen het vooral ook kleine ondernemers om hun hoofd boven water te kunnen houden en kopen daarom onder andere ook bij School of Slow cadeaubonnen in om weg te kunnen geven. Nu is een cadeaubon op zich alles behalve origineel of persoonlijk natuurlijk, maar wat je er in dit geval mee kan is dat weldegelijk! Zo kan iemand een mooi product uitzoeken in de Slow Shop (journal, boek, magazine, kaars, houten kaartenhouder) of bijvoorbeeld meedoen aan de cursus Kickstart jouw slow leefstijl waarin je leert hoe je je dagen minder druk en gehaast doorkomt, maar meer vanuit rust, balans en aandacht gaat leven. Letterlijk een cadeau for life dus.
Duurzame cadeautjes
Ze maken er een sport van om zo bewust mogelijke keuzes te maken qua cadeautjes en houden, zoals ik hierboven al schreef, van lokale ambachtelijke producten en natuurlijke kwaliteitsproducten met een lange levensduur (in plaats van "plastic troep"). Voor ieder budget is wel een duurzame tegenhanger te vinden.
Crea
Tussen alle verplichtingen door maken ze tijd om ook cadeautjes zelf te maken of ze net even die persoonlijke touch te geven voor de ontvanger.
Een ervaring rijker
Ze geven graag een ervaring cadeau, zoals een gezinsuitje, een avondje uit naar film of theater of een online cursus. Helemaal in lijn met School of Slow vinden ook zij: verzamel herinneringen, geen spullen.
Je wilt met je cadeautje graag positieve verwondering teweeg brengen bij de ontvanger, toch? Een verhaal vertellen, een lach op iemands gezicht toveren.
Kortom: ik nodig je van harte uit om zeker ook de komende Feestdagen de vertraging en verwondering in te zetten. Voel je zelf ook weer even helemaal kind. Hoe je dat kunt doen lees je in mijn blog over kidulting.
Slow Surprise Inspiratie
En dan tot slot nog de bonus die ik je eerder beloofd heb: een leuk surprise idee! Zelf een boekenlegger maken. Ik zag deze op de site van Lady Lemonade en was op slag verliefd! Ik heb 'em dan ook op mijn wensenlijstje voor de Sint gezet, haha. Kan René (of Isa) lekker aan de fröbel. Ik ben benieuwd!
Wat heb je nodig?
- Verschillende kleuren papier
- Schaar
- Lijm
- Pen/potloden
Hoe maak je het?
- Je begint met het maken van de basis van de boekenlegger. Hiervoor heb je het vouwblaadje nodig. Dat vouw je diagonaal door de helft. Daarna leg je het met de punt naar boven voor je en vouw je de rechter punt onder naar de punt boven. En dat herhaal je ook met de andere kant. Vouw deze flappen vervolgens weer open en vouw dan de bovenste punt van alléén het bovenste velletje naar beneden tot de vouwlijnen. Daarna vouw je de flappen er om de beurt overheen en vouw ze dan naar binnen om het velletje wat je zojuist naar beneden gevouwen hebt.
- Nu je de basis gevouwen hebt, kun je zelf bedenken hoe je je figuurtje vorm wilt gaan geven. Gebruik je fantasie! Het is bijvoorbeeld leuk om de binnenkant een contrasterende kleur te geven. Knip daarvoor een gekleurd vierkantje dat even groot is als de boekenlegger en plak die aan de binnenkant.
- Plak er een paar ogen op, één of drie mag ook. Geef hem een paar oren, horend of stekels en knip tot slot de tanden uit wit papier en lijm die aan de binnenkant van de boekenlegger vast.
Deze video op de website van Lady Lemonade maakt het proces nog wat duidelijker.
En nu jij
En? Ik ben benieuwd, wat ga jij doen om de komende periode slow door te komen? Heb je misschien zelf nog leuke slow sint & santa tips? Deel ze dan met mij en de andere Slowies in een reactie onder dit blogartikel :-)