Alle dagen slow
Kidulting: ben weer even kind!
Jaaahh, het is weer die magische tijd van het jaar; december. Een tijd waarin de natuur rust, verstilt en vernieuwt. Betekent dit dan dat het voor ons mensen ook goed is om te vertragen, bezinnen en reflecteren? Absoluut, zeker weten!
Alleen wil ik het dit jaar eens over een andere boeg gooien. Een andere benadering kiezen, namelijk die van kidulting. Ik las hier laatst een artikel over en sloeg meteen aan op het woord. Op wat ik dacht dat het was – en het ook bleek te zijn.
Kidulting (samentrekking van “kid” en “adult”) is gewoon lekker de volwassenheid ontvluchten en jezelf toestaan om je als een kind te gedragen. Je weet wel, die tijd toen je kon ravotten, spelletjes spelen en gewoon plezier maken zonder je druk te maken over volwassen dingen zoals rekeningen betalen en deadlines halen.
Het is als teruggaan naar die goeie ouwe tijd van onbezorgdheid en gewoon genieten van het moment. Of dat nu betekent dat je door de (hopelijk nog ooit aankomende) sneeuw rolt, in plassen springt of gewoon een ouderwets potje verstoppertje speelt.
Foto: Unsplash
Dus, kidulting is eigenlijk gewoon een excuus om je volwassen verplichtingen even te vergeten en weer dat blije kind van vroeger te zijn.
Het betekent niet dat je je verantwoordelijkheden negeert, maar eerder dat je (tussendoor, tijdelijk) bewust ruimte maakt voor blijdschap, verwondering en avontuur in je dagelijkse leven.
En, voel je het verband met slow al?
Bosbaden: een winteravontuur voor volwassenen
Een van de leukste manieren van kidulting deze winter is om te gaan bosbaden. Bosbaden, of shinrin-yoku in het Japans, betekent niet dat je letterlijk in een bad gaat zitten middenin het bos, maar dat je je helemaal onderdompelt in de natuur.
Het betekent wandelen in het bos met al je zintuigen vol aan. Luister naar het zwiepen van de takken, ruik de aardse geuren, voel de schors van bomen en zie de prachtige contouren van het winterlandschap.
Als je wilt doorpakken met Shinrin Yoku neem dan zeker eens een kijkje op de website van Shinrin Yoku Academy.
Foto: Studio Trix
Als kinderen deden we dit soort dingen vanzelf. Spel en verwondering gingen ons natuurlijk af. We rolden door de bladeren, sjeesden met onze slee van een hoge helling af, vingen regendruppels met onze tong en bouwden hutten in het bos.
Helaas lijken we, naarmate we ouder worden, dit magische contact met de wereld om ons heen vaak te verliezen.
Super zonde toch eigenlijk! Ik vind in ieder geval van wel en maak er echt een ding van om bewust meer play aan mijn dagen toe te voegen. Met Lou rennen over het strand of de Maasoever, met confetti gooien, gekke stemmetjes opzetten (Knabbel & Babbel) en vreemde dansjes doen behoren tot mijn favorieten.
Niet alleen super leuk, ook nog eens heel gezond!
Kidulting is niet alleen gewoon leuk en fijn om te doen, het heeft ook nog eens heerlijke (gezondheids)voordelen. Kijk maar:- Stressvermindering: spelen in de natuur vermindert (de aanmaak van) stresshormonen en werkt ontspannend. De winter biedt de perfecte omgeving om stress achter te laten en innerlijke rust te vinden.
- Creativiteit en inspiratie: spelen stimuleert je creativiteit en inspireert.
- Mindfulness: slow walking bijvoorbeeld dwingt je om in het moment te blijven. Je concentreert je op wat er nu gebeurt. Niet op wat is geweest of wat eventueel nog komen gaat. Dat brengt rust, helderheid en focus.
- Jezelf herontdekken: kidulting kan je helpen bij zelfreflectie. Door spel toe te laten en daarmee je innerlijke kind te bevrijden, kun je ontdekken wie je echt bent. In je kern. Je herinnert je wat je echt blij maakt! No need to say: dat is precies waar je meer van wilt doen in je beschikbare tijd, met je beschikbare energie.
- Verbinding met de natuur: ervaar de seizoensveranderingen ook in jezelf, dat versterkt je band met de wereld om je heen.
Dus, laat dat kinddeel van je deze winter lekker de vrije loop. Onthoud dat vertraging niet zozeer “stilstaan” betekent, maar eerder dat je bewust en speels met de seizoenen meebeweegt.
Geen idee waar je moet beginnen? Voelt het allemaal wat onwennig aan? Hoor je jezelf alweer denken “Wat belachelijk, dat ga ik echt niet doen", "Men zal wel denken.”?
3 ideeën om vandaag nog te starten met kidulting!
Geen smoesjes meer, want hieronder volgen een paar hele leuke tips hoe jij deze winter je gezonde portie play kan gaan verzorgen:
- Winterpicknick: pak een mand of krat in met allerlei typische winterse lekkernijen, zoals (stoof)peren, glühwein, kruidkoek, noten, quiche, kruidnagelkaas en versgebakken pompoenbrood en spreid je favo (thermo)kleed uit op een knus plekje. In een park, aan zee of gewoon gezellig binnen voor de haard.
Foto: Pexels
- Verhalen vertellen bij het (kamp)vuur: bouw een klein kampvuur in je achtertuin of ga binnen bij de haard zitten. Roep je gezin bij elkaar of nodig je vrienden uit en deel spannende verhalen terwijl je van de warmte en het geknisper van het vuur en van elkaars gezelschap geniet.
- Sterrenkijken: wist je dat de winternachten vaak helder en vol sterren zijn? Ook zijn er regelmatig vallende sterren te zien. Neem een deken mee, ga liggen en kijk omhoog naar de sterrenhemel. Probeer sterrenbeelden te herkennen of om fantasiefiguren te ontdekken. Lekker wegdromen. Letterlijk. En om het (thema)feestje compleet te maken kun je een warm drankje brouwen met steranijs. Vroeger – ik herinner me in ieder geval als ik ziekjes was – kreeg ik van mijn moeder weleens een warme beker anijsmelk. Ik vond het apart en heerlijk tegelijk. Zo comfy op zulke momenten. En nu bezorgt alleen al dit typen me een warm gevoel van nostalgie.
Plezier, verwondering en avontuur
Ik zou zeggen: kies iets waar je liefst vandaag nog mee begint om je weer lekker vrij, blij en onbezonnen te voelen. En weet je nog: het is niet alleen leuk om te doen, maar het is ook nog eens super goed voor je!
Ga eropuit en neem die magie van de winter helemaal in je op. Ik wens je een geweldige tijd vol plezier, verwondering en avontuur en zou het super leuk vinden om van je te horen wat jij aan kidulting gedaan hebt en hoe dat voelde. Schrijf het in een reactie onder dit artikel.