camera op stapel boeken buiten op een gehaakt wollen kleed in de herfstbladeren

Skip de herfstdip!

Vertraag & Verken

Wel vertragen, niet vervelen: de leukste uit- en boekentips voor oktober

De zomerzon heeft plaatsgemaakt voor de warme kleuren van de herfst. Nu de dagen korten en het kouder wordt voelen we ons soms een beetje somber. Maar ik stel voor om het dit jaar eens om te draaien en juist alle leuks, gezelligs, unieks en moois wat de herfst te bieden heeft te omarmen!

Om je op weg te helpen deel ik in dit blog heel veel inspiratie voor uitjes, unieke verblijven, wandelingen, boeken en kunst & cultuur om zoveel mogelijk van te genieten de komende maand. Weg met die herfstdip!

Dus trek je warme trui aan en let’s go!

TO GO
  • Who’s that girl? Het Meisje met de parel, Mauritshuis, Den Haag: heel oktober. Wie is het Meisje met de parel? Hoe heeft Johannes Vermeer haar gemaakt? En is het schilderij veranderd sinds het 300 jaar geleden zijn atelier verliet? Een internationaal team van wetenschappers deed technisch onderzoek naar het Meisje met de parel. De resultaten zie je in het Mauritshuis.
  • The Rolling Stones Unzipped, Groninger Museum, Groningen: heel oktober. Deze expo is voor het laatst te zien in ons eigen Groningen! Je ziet er ruim 400 originele en persoonlijke objecten van de band en krijgt daarmee een uniek kijkje achter de schermen.
  • Ruben Hein – Levellerverschillende theaters in het land: heel oktober. Een show vol muziek en verhalen over mens, dier en alles wat daar tussenin zit. Waarschijnlijk ken je Ruben wel als zanger, maar wist je nog niet dat hij ook groot natuurliefhebber is? Samen met Ruurd Jelle van der Leij  startte hij het platform aanpoten met als doel om op een zo simpel mogelijke manier de biodiversiteit in Nederland te helpen herstellen. Zijn liefde voor natuur hoor je ook terug op zijn nieuwe album Leveller. Persoonlijk vind ik dat hij één van de mooiste, als niet de mooiste, stem(men) van Nederland heeft!
  • VT Wonen & Design Beurs, Expo Greater Amsterdam: 3-8 oktober. Dé beurs voor wie haar huis wil veranderen, verbouwen of verduurzamen.
  • Brocantemarkt, Heusden: 7 oktober. Ook al zo’n persoonlijke favoriet. Vanuit Den Bosch zijn we met een kwartiertje in het schilderachtige, oude vestingstadje Heusden. We gaan niet iedere maand speciaal voor de brocantemarkt, maar zijn wel altijd verheugd als die er blijkt te zijn. Je waant je helemaal in Franse sferen. Meer dan 50 top brocanteurs tonen er hun meest bijzondere vondsten uit Nederland, Frankrijk en België.
  • Art, Design & Vintage Markt, De Hallen, Amsterdam: 7 oktober. Deelnemers brengen hun mooiste aanwinsten mee! Het is een perfecte gelegenheid om prachtige vintage objecten te ontdekken om je huis mee te verrijken of om misschien wel dat ene ontbrekende stuk aan je verzameling toe te kunnen voegen.
  • De Kunst10daagse, Bergen: 20-29 oktober. Zo’n 300 kunstenaars exposeren op ongeveer 160 verschillende locaties in het lommerrijke kunstenaarsdorp BergenRené en ik hebben, sinds we samen zijn, nog geen jaar overgeslagen. Dit is echt “ons ding”. We mogen dan in het huisje van mijn schoonouders in Schoorl. De eerste dag gaat traditiegetrouw in ieder geval mijn schoonmoeder altijd met ons mee op pad. En heel soms, zo gezellig, ook mijn schoonvader. We gaan altijd even langs bij Sonja Schuurman, de moeder van… Ze is kunstenares en het eerste jaar kreeg ik van René een kunstwerk van haar hand. Het eindigt standaard met een wijntje in de grote leren fauteuils in de audiozaak waar ze exposeert met haar en haar man Wim.
  • Vintage markt Engelse Stijl, Zwitsal Apeldoorn: 21 & 22 oktober. Meer dan 60 topaanbieders uit binnen-en buitenland met de mooiste brocante, woonaccessoires, antiek, vintage en industriële topstukken. Voor de kids is er van alles te doen en je kunt er gratis parkeren. Trouwens ook echt een super toffe locatie! In deze voormalige fabrieken werden tientallen jaren de overbekende Zwitsal verzorgingsproducten met het blije babygezichtje geproduceerd! Nu is het een inspirerende, gezellige, crea hub.
sfeerimpressie van de Engelse vintage markt in de Zwitsalfabriek Apeldoorn met oud blik en pop
Foto: Uit in Apeldoorn
  • Dutch Design Week, Eindhoven: 21-29 oktober. Eén van de grootste design evenementen van Europa, waar werk en concepten worden gepresenteerd van ruim 2600 ontwerpers aan meer dan 350.000 bezoekers uit binnen- en buitenland. 
HERFSTVAKANTIE
  • Herfst op Paleis het Loo: de dagen worden korter en de temperatuur daalt, de paleistuin wordt winterklaar gemaakt. Ook in 17e eeuw was herfst de periode van voorbereiding op de winter. De herfstvakantie op Paleis Het Loo staat in teken van oogst en eten. Wat werd er gegeten en klaargemaakt in de keuken? Waar kwamen de ingrediënten vandaan? Van het stallenplein tot in de tuinen, er is veel te zien en te doen tijdens de herfstvakantie op Paleis Het Loo. Een GPS-speurspel neemt je overal mee naartoe. Volg het spoor via zes kisten met opdrachten en doe-activiteiten. Aan het eind van het spel hoor je alles over de tuinen bij het vertelpodium.
  • Cinekid FestivalIedere herfstvakantie vindt Cinekid Festival plaats: het grootste kinderfilm- en mediafestival ter wereld. De nieuwste films & series, games, media-installaties, workshops en masterclasses zijn op het festival door heel Nederland te beleven.
  • Nacht van de nacht: 28 oktober. Tijdens de Nacht van de Nacht worden er door het hele land evenementen georganiseerd in het donker. Honderden bedrijven en gemeenten doven lichten van gebouwen en reclameverlichting. Zie hier een overzicht van alle activiteiten.
  • Enchanted gardens, kasteeltuinen Arcen: 13-29 oktober. Een sprookjesachtige avondwandeling door het betoverde bloemen- en plantenpark. 
TO STAY
  • By Roots Tinyhouse, Veluwe, Nunspeet. Gelegen op een kleinschalig bospark met een ruim eigen perceel zijn rust, genieten en inspireren hier de kernwoorden! Het super slow en cosy boshuisje van Robbert Paul en Ottelien respecteert onze roots en er zijn daarom duurzame keuzes gemaakt. Bij aankomst word je hartelijk ontvangen met een By Roots Goodiebag en je treft er slow producten als Meraki zeep en toiletpapier van The Good Roll. Vanuit het huisje loop je zo de bossen in en in de nabije omgeving is super veel slows te doen (natuur, shoppen, eten & drinken).
Kortingscode 15% met code slowbyroots23 voor een verblijf bij tinyhouse By Roots
  • Vakantiewoning Angorahoeve, Zundert: het zomerverblijf van Henriëtte Roland Holst in de bossen bij het Brabantse Zundert. Hier ontmoeten cultuur en natuur elkaar. Hier vind je rust en inspiratie. Natuurmonumenten restaureerde De Angorahoeve in 2012. Sindsdien is het in gebruik als Writer-in-Residence (voor schrijvers) en als vakantiewoning. Het huis is landelijk ingericht met vijfsterren comfort en ligt op het landgoed Oude Buisse Heide. Het is te huur voor groepen tot zes personen.
Angorahoeve Zundert Noord Brabant cottage achtig uniek verblijf middenin de bossen
Foto: James van Leuven | Natuurmonumenten
TO WALK
  • Duin en Bollen Vierdaagse, Hillegom: 12-15 oktober. De meeste wandelaars kennen de Bollenstreek als een grote bloementuin, mooi gelegen achter zee en duinen. In oktober 2023 wordt voor de 2e keer een groot wandelspektakel gehouden. De Duin en Bollen Vierdaagse voert je dan door authentieke dorpjes waar de bewoners zich van hun allerbeste kant laten zien. Oké, met wat minder bloeiende bollenvelden, maar wel met andere toffe hoogtepunten.
  • Herfstwandeling Veluwe, wildarena Hazenbergen: 14, 18 en 20 oktober. Ga met de gids van Staatsbosbeheer op stap en laat je verrassen door de wonderen van het Ugchelse herfstbos. Verlaat het pad en bezoek de geheimzinnige leemkuil. Laat je meenemen in de verhalen en wetenswaardigheden en sluit de wandeling af met koffie-en-wat-lekkers in wildarena Hazenbergen. Wie weet komt het daar zelfs tot een heuse ontmoeting met Veluws wild, dus vergeet je camera niet...
Ingrid, eigenaar School of Slow, slowfluencer knuffelt haar hond Lou in het bos tussen de herfstbladeren
Foto: Sylvia Jennifer Fotografie

TO READ

Wat is er lekkerder dan een fijn boek te lezen op een typische oktoberdag? Hier 5 leestips voor de komende maand. Waar begin jij mee?

De linkjes zijn daar waar mogelijk van Libris met de uitnodiging om het boek vervolgens bij je lokale boekhandel te bestellen/kopen.

  • Hygge voor thuis - Meik Wiking. Deze kan natuurlijk niet ontbreken in mijn top 5! Terwijl de wereld om ons heen steeds onveiliger en ongrijpbaarder lijkt te worden en ons meer stress bezorgt, kunnen we daar deze herfst thuis aan ontsnappen. Door een thuis te creëren waarin we niet alleen leven, maar ook opbloeien. In dit boek combineert Wiking onderzoek op het gebied van design en geluk om tot een antwoord te komen, zodat de plek waar we het meest zijn, ook het fijnst is!
Boek Hygge voor thuis van Meik Wiking ligt op een vilten kruik en dekentje naast een gouden salontafel
Foto: Sylvia Jennifer Fotografie
  • Elegant als een egel - Muriel Barbery. Een charmante roman over een Parijs appartementencomplex en de onverwachte vriendschap tussen een conciërge en een jong meisje. Het boek viert eenvoud en verbinding. Muriel is naast auteur ook filosofiedocent. In het Nederlands alleen nog tweedehands verkrijgbaar. Ander in het Engels.
  • De moed van imperfectie - Brené Brown. Misschien wel één van de bekendste boeken in het genre persoonlijke ontwikkeling. In mijn beleving eigenlijk een must have voor in je boekenkast! Brené Brown onderzoekt in dit boek hoe we ons ware zelf kunnen omarmen, inclusief onze imperfecties. Perfect voor wat zelfreflectie deze herfst.
  • De schaduw van de wind - Carlos Ruiz Zafón. Deze meeslepende roman speelt zich af in het herfstachtige Barcelona en vertelt het verhaal van een jongen die een zeldzaam boek ontdekt dat zijn leven voor altijd verandert. Heerlijk boek voor een stormachtige herfstavond bij een knisperend haardvuur.
  • De Geheime Tuin - Frances Hodgson Burnett. Dit klassieke boek vertelt het verhaal van Mary Lennox, een verwend en eenzaam meisje dat naar het Engelse platteland wordt gestuurd om bij haar oom te wonen. Daar ontdekt ze een verwaarloosde, geheime tuin die langzaam tot leven komt dankzij haar zorg en aandacht. Een tijdloos verhaal over de kracht van natuur, vriendschap en groei. De herfstachtige sfeer van de geheime tuin past perfect bij oktober. Wil je lekker aan kidulting doen, bestel dan gewoon zonder enige terughoudendheid de kleutervariant met prachtige tekeningen om bij weg te dromen.

Met deze tips wordt de overgang van zomer naar herfst een stuk makkelijker, aangenamer en gezelliger. Veel plezier!

Laat je me weten hoe jij de herfstdip skipt dit jaar? 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.