Slow, wat is dat nou eigenlijk?

Slow, wat is dat nou eigenlijk?

School of Slow, hét inspiratie- en zelfontwikkelingsplatform voor de moderne vrouw, biedt je alles voor een slow(ere) leefstijl. Om uit de hectiek en de waan van je dag te komen en van dag tot dag te leven op jouw voorwaarden. Vanuit jouw (kern)waarden.

Echt weer de tijd ergens voor nemen, dingen met aandacht doen en ervan genieten. Niet meer als een kip zonder kop. Omdat anderen het verwachten of omdat het 'nu eenmaal zo hoort'.

School of Slow biedt onder andere slow coaching aan. Dit is een combinatie van life- en leefstijlcoaching met een slow living fundament. Dat wil zeggen dat de principes van de slow beweging, unbusy movement, vertragingsfilosofie - give it a name, I named it slow – het uitgangspunt van School of Slow vormen. 

In Nederland is slow living nog niet zo bekend en kent de term helaas nogal wat misinterpretaties. Met School of Slow wil ik hier heel graag verandering in brengen.

Daarom neem ik je nu mee op ontdekkingstocht naar “mijn” slow wereld. In mijn visie is slow zowel een mindset - leven met intentie en doel, hoe dat er voor jou ook uitziet - als een leefstijl. Nieuwe slow gewoonten creëren en integreren in je dagelijkse leven. De automatische piloot uitschakelen en ruimte maken voor reflectie en zelfbewustzijn. Leven in lijn met wat je het meest waardeert.

Wat is slow living?  

Bij slow living draait het kort gezegd om een aandachtigere benadering van het dagelijks leven. Het betekent alles met de juiste snelheid doen. In plaats van ernaar te streven dingen sneller te doen, richt slow zich op dingen beter doen. In de dagelijkse praktijk betekent dit dat je prioriteit geeft aan wat voor jou echt belangrijk is.

Hier zal ik meteen het eerste misverstand over wegnemen. Een dergelijke leefstijl is geen voorrecht voor mensen zonder baan, gezin of verantwoordelijkheden. Het is niet alleen voor landhuiseigenaren. Juist niet. Het is voor jou en mij.

Voor vrouwen die altijd aan staan, alle ballen in de lucht houden. De vrouw die moeite heeft met het huidige leeftempo, zich vaak overweldigd voelt, keuzestress ervaart en soms van achteren niet meer weet wie ze van voren is.

Voor jou, omdat je diep van binnen beseft dat het leven anders kan, mag en - vanuit welzijnsoogpunt - misschien ook wel een beetje moet.

Een korte geschiedenisles  

Slow living maakt deel uit van de bredere slow-beweging die in de jaren tachtig in Italië begon. Toen in 1986 een McDonald's aan de Spaanse Trappen in Rome dreigde te openen, richtten Carlo Petrini & co Slow Food op. Ze organiseerden een groot pastafeest om zo een tegengeluid te laten horen aan de commercialisering van de Italiaanse historische plek.

Naast het beschermen van gastronomische tradities, bevordert de slow food-beweging nog altijd een eerlijke beloning voor producenten en stimuleert het goede kwaliteit voeding en duurzaamheid.

Met zijn boek Praise of Slowness hielp Carl Honoré, mijn “slowgoeroe”, het concept van slow living in 2004 mainstream te maken. Hierdoor wordt 'slow' nu toegepast op veel andere gebieden van het leven die een enorme versnelling hebben doorgemaakt.

Zo is er slow fashion, slow working, slow travel, slow gardening, slow parenting, slow design, slow interior, slow news, slow travel, slow art.  

Dus dacht ik dit zo lezende: maar alles samen is toch gewoon een gehele leefstijl. Een slow leefstijl dus!

Het zal je niet ontgaan zijn, maar sinds de publicatie van het boek, bijna 20 jaar geleden, is de snelheid waarmee we leven alleen maar toegenomen. Gelukkig begint inmiddels eindelijk ook de bewustwording toe te nemen dat onze huidige manier van leven gewoonweg niet gezond is. Wij zijn hier niet voor gemaakt. Ons brein niet, ons zenuwstelsel niet en ons lichaam niet. Steeds meer mensen erkennen dat sneller, drukker en meer niet altijd beter is.

Pandemie zorgt voor stroomversnelling

Omdat we tijdens de coronacrisis met z’n allen gedwongen werden ons leven te vertragen en te versimpelen, is de belangstelling voor structureel slow leven enorm toegenomen.

Google meldde zelfs een viervoudige toename van het aantal YouTube-video's met 'slow living' in de titel. Hoewel sommige video’s een veel te idyllisch plattelandsbestaan laten zien dat niet realistisch is en voor mij persoonlijk geheel niet de kern van een slow leefstijl weergeeft, lijkt de gemene deler van de populaire video’s een verlangen naar (opnieuw) verbinden. Met onszelf, de natuur, onze hobby’s, vrienden en familie.

Met meer tijd om na te denken en een ongekende, plotselinge verschuiving naar remote werken, zijn steeds meer mensen gaan heroverwegen wat ze nou echt belangrijk vinden en waar ze vervolgens hun tijd en energie aan willen besteden. Als dit iets is wat je voor jezelf nog graag verder wilt onderzoeken, wil ik je hier graag bij helpen.

Misverstanden over slow

Maar helaas, ondanks de toenemende populariteit, wordt slow living nog vaak verkeerd begrepen. Een veelvoorkomende, begrijpelijke, misassociatie is die met het woord ‘traag’ in de zin van sloom, lui, inefficiënt of onproductief. Mijn slowgoeroe, je weet wel Carl, onderscheidt ‘goed slow’ en ‘slecht slow’. Goed slow gaat over bewust de vertraging inzetten om dingen met de juiste snelheid te doen om zo juist een ​​beter resultaat te bereiken. Bad slow daarentegen is iets buiten onze macht, bijvoorbeeld een lange rij bij de kassa of file. Aan de andere kant is er ook 'goed snel' en 'slecht snel'. Snelheid kan onder de juiste omstandigheden super exciting en nodig zijn, maar om alleen maar door het leven te razen, alleen maar over het oppervlakte te scheren, dat is precies het tegenovergestelde.

Eén van de grootste misvattingen over slow is dus de suggestie dat we alles in een langzame versnelling doen, in een slakkentempo. Eigenlijk gaat het gewoon om vertragen om de automatische piloot uit te schakelen waarin we ons vaak bevinden. Dat geeft ons de ruimte om in het hier en nu te zijn, aandacht te hebben en te voelen welke prioriteiten we nu eigenlijk werkelijk (willen) hebben.

Andere veel voorkomende misvattingen over slow zijn:

  • Dat het alleen voor mensen in een dorp, op het platteland is. Een slow mindset en leefstijl zijn voor iedereen. Juist ook als je in een bruisende stad woont waar nu eenmaal veel meer prikkels aanwezig zijn en andere verwachtingen en standaarden heersen.
  • Dat het haaks staat op succesvol of productief zijn. Het gaat er eerder om dat je je eigen idee van succes waarmaakt en voorrang geeft aan wat voor jou het belangrijkst is.
  • Dat je zonder technologie door het leven gaat. Dat zou niet echt handig zijn voor een grotendeels online onderneming als de mijne. Het betekent wel ervoor zorgen dat technologie ons van dienst is en ons niet (alleen maar) afleidt. Ook betekent het inzien dat zo nu en dan bewust offline gaan noodzakelijk en weldadig is in onze gedigitaliseerde samenleving.
  • Dat het een hype is, een quick fix. Het is een mentaliteits- en leefstijlswitch. Gedrags- en gewoonteverandering kost tijd, is voortdurend in beweging en zal dat altijd, je hele leven lang, blijven.  

"Slow is geen race met een start- en finishlijn. Het is langzaam, onvolmaakt, opzettelijk en evoluerend."

Brooke McAlary

 

De vele voordelen van een slow leefstijl

Een slow leefstijl heeft ontzettend veel voordelen te bieden voor je gezondheid, welzijn en geluk. Hier een kleine greep:

  • Door activiteiten die je afleiden (bijvoorbeeld scrollen op sociale media) of die je geen voldoening geven te verminderen of zelfs compleet uit te bannen, win je tijd terug voor jezelf en de dingen die je eigenlijk veel belangrijker vindt.
  • Je leeft aandachtiger, bewuster, meer mindful. Hierdoor ervaar je minder angst en stress en als je stress ervaart kun je er beter mee omgaan. Het zorgt er ook voor dat je eerder geneigd bent om op meerdere vlakken bewustere, gezondere, keuzes te maken. Intuïtiever leven. Voelen wat je nodig hebt.
  • Door stressafname, meer tijd en energie vrij te maken en bewust te leven, is er meer ruimte voor quality time met je dierbaren.

  • Omdat je je eigen (kern)waarden centraal stelt binnen een slow leefstijl, ben je beter in staat om een gezonde werk-privé balans te hanteren.
  • Je komt meer in contact met de natuur, onder andere door seasonal living te omarmen en door vaker naar buiten te gaan. Met alle voordelen van dien.
  • Het haalt de druk van de ketel. Het is een verademing. Het leven hoeft niet altijd beter, groter, sneller of meer. En al helemaal niet perfect.

Ben jij na het lezen van dit blog ook klaar voor een slow leefstijl? School of Slow begeleid je er graag naartoe.

Slow down & Cosy up!

Ingrid 

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.