Eten uit de moestuin: raapstelenstamppot

Eten uit de moestuin: raapstelenstamppot

Eten uit de moestuin is seizoensgebonden en gezond koken met verse ingrediënten!

Een onderdeel van een slow leefstijl is ook lokaal en seizoensgebonden eten. Zo eet je gezond en duurzaam.

In deze gratis te downloaden groenten- en fruitkalender van Dille & Kamille zie je wat er in de zomer verkrijgbaar is.

Illustratie: Dille & Kamille

In de zomer kook en eet je anders dan in de winter. Het kan flink warm zijn en daarom is het extra belangrijk om goed te letten op wat je eet en hoe je het klaarmaakt.

In de zomer is het bijvoorbeeld beter om vet eten te vermijden en lichte maaltijden te kiezen. Dat is sneller verteerbaar, wat je minder energie kost. Denk bijvoorbeeld aan salades, fruit en verse groenten. Deze bevatten veel vitamines, mineralen en vocht waardoor je je energiek blijft voelen.

Grillen is een favoriete bereidingswijze in de zomer. Denk aan de gezellige BBQ. Mooi meegenomen dat dit ook een gezonde keuze is, want je gebruikt geen tot weinig vet en voedingsstoffen blijven behouden. Behalve vlees en brood, kunnen onder andere ook veel soorten groenten gemakkelijk op de grill of barbecue worden bereid. Lekker én gezond!

Koken met moestuingroenten, een heerlijk en gezond recept voor raapstelenstamppot

(4 personen) – bron: Leuke Recepten met eigen twist

Ingrediënten

1 kilo raapstelen / 1200 gram kruimige aardappels (bijvoorbeeld Doré) / 120 g gedroogde tomaatjes / 250 g belegen kaas / 2 handjes walnoten fijngehakt / scheutje (haver/soya) melk / ca 30 blaadjes lavas (maggiplant) fijngehakt / klontje boter

Foto: Parnis Azimi

Bereiding

  • Schil de aardappels en snijd ze in gelijke parten
  • Kook ze, samen met de lavasblaadjes, in ca. 15 minuten gaar.
  • Snijd het onderste stukje van de raapstelen en snijd ze in stukken van ca 3 cm.
  • Giet de aardappels af en doe ze terug in de pan.
  • Pureer ze met een stamper fijn.
  • Voeg een klontje boter en een scheut melk toe en meng het door elkaar.
  • Doe de raapstelen erbij en schep goed door.
  • Laat de stamppot een paar minuten op laag vuur doorwarmen zodat de raapstelen iets kunnen slinken. Let op: goed blijven roeren om aanbranden te voorkomen!
  • Snijd de gedroogde tomaatjes in stukjes en de kaas in blokjes en schep deze door de stamppot (Laat de kaas een klein beetje smelten of zachter worden).
  • Tot slot voeg je de walnoten toe.

Lekker met een stukje witvis. Eet smakelijk :-)

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.