Slow modekleuren lente 2024 en hun betekenis

Slow modekleuren lente 2024 en hun betekenis

Slow & hygge lifestyle

Het is bijna lente: langzaam krijgen de dagen weer meer kleur

De overgang van winter naar lente is als een frisse bries. Niet alleen in de natuur, maar ook in mijn persoonlijke kleurenvoorkeur. Richting de lente verlang ik weer meer naar lichte, luchtige (pastel)kleuren na maanden een meer warm, diep en donker palet gedragen te hebben. 

In de lente zien we frisgroen van de eerste, ontluikende blaadjes, zachtroze van de bloesems en geel van krokussen en narcissen. Ik weet niet hoe dat voor jou is, maar deze hele transitie heeft een heerlijke kalmerende en tegelijkertijd energizing werking op mij. 

Trouwens ervaar ik weer deze zelfde opluchting en excitement als we straks in september van zomer naar herfst gaan hoor, haha. Yin-yang zullen we maar zeggen. Zonder donker geen licht en vice versa.

Dit zie je ook supergoed terug in al mijn content. Jaar in, jaar uit. Het gebeurt gewoon. Vrij onbewust.  

Kijk maar eens naar de covers van Slow Leefstijl Magazine, haha. Of check mijn Instagramaccount @schoolofslow. Daar zie je ook goed wat ik bedoel. Herkenbaar? 

covers Slow Leefstijl Magazine, winter versus zomer, kleurverschil warm en donker versus pastel en licht

Coverfoto's: Studio Trix

En terwijl dus de zachte lentekleuren ontwaken in de natuur, weerspiegelt deze kleurenpracht ook in de fashiontrends voor komend seizoen: blauw, geel, warme of koele beiges, dreamy pastels en scherpe kleuren sieren de catwalks in Parijs.

Wist je dat de kleur van de kleding die je draagt bewust of onbewust een effect heeft op je mood en je daarom puur door je kledingkeuze een slow vibe kunt oproepen? Lees maar.

Calming Blauw

In de kleurenpsychologie (ja, dat is een vak! Erg interessant trouwens) wordt blauw geassocieerd met loyaliteit en stabiliteit. Het is ook vaak verbonden met gevoelens van rust, harmonie en kalmte, want het doet ons denken aan de lucht en de zee.  

Foto Pexels vrouw in klassieke lichtblauwe lentejurk in een weiland met een sheppard dog in haar armen
Foto: Cottonbro Studio
Een welkome tegenhanger voor ons hectische, moderne leven dus. Binnen een slow leefstijl draait het om bewuste keuzes maken en "meer blauw in mijn lentegarderobe" kan er daar een van zijn. Een echt slow fashion statement en een gentle reminder aan de rustige en tevreden kant van het leven 🌼

Dreamy pastels

Pastelkleuren, een (gelukkig) stiekem steeds terugkerende favoriet in de modewereld, brengen een gevoel van zachtheid en harmonie. Ze hebben een lichte, luchtige vibe en stralen fun, vrolijkheid en optimisme uit.

Pastel in je garderobe helpt je te ontprikkelen en ontspannen, waardoor jij je beter kunt concentreren. Ik zeg: ideale slow deal

Pastelkleur roze, modekleur lente 2024, bol wol met oudroze breinaald op grijze ondergrond

Foto: Anete Lusina

Bij het Florey Institute of Neuroscience and Mental Health, een vooraanstaande onderzoeksfaciliteit in Melbourne, Australië, hebben onderzoekers in een experiment over emotionele reacties ontdekt dat pastelkleuren deelnemers een kalm gevoel gaven. Ze kunnen zelfs je hartslag, bloeddruk en ademhaling omlaag brengen, ontdekten onderzoekers Keith Jacobs & Frank Hustmyer in 1974. Woejo!

Ingrid, sowfluencer bij School of Slow, borstuitsnede met pastelroze blouse en lenteboeket bloemen voor zich met prachtige kleuren

Foto: Studio Trix

Sorbetgeel

Deze trendkleur voor de lente en zomer van 2024 voegt een vleugje verfijning toe aan je stijl. Het is als een zoete traktatie voor het oog, een subtiele herinnering dat een slow leefstijl niet alleen over vertragen gaat, maar ook over details en kwaliteit. Door kleding in deze kleur te dragen, voel je je een ware energiebom en straal je een en al positive slow vibes uit.  

Sorbetgele rok met klein ruitje, wit met geel, cognac tasje en wit truitje in de duinen. Lentemode 2024

Foto: Tamara Bellis

De psychologie van lentekleuren in ons dagelijks leven 

De psychologie van (lente)kleuren gaat dus dieper dan alleen puur hun esthetische waarde; ze hebben een directe invloed op ons emotionele welzijn.

Daarom past een krachtige keuze om bepaalde lentekleuren te dragen ook heel mooi binnen een slow leefstijl! 

Bedenk dus dit voorjaar niet alleen is het trendy?, maar ook: brengt het mij die waardevolle slow vibe van kalmte, rust, kracht en fun? Herinnert het mij om zo nu en dan eens te vertragen, te genieten en bewust te leven? 

Welke kleur denk je dat jij het liefst gaat dragen deze lente? Laat het me weten in een reactie onder dit blog.

Liefs, Ingrid 🌿🩷

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.