Slow love: iedere dag is Valentijnsdag

Slow love: iedere dag is Valentijnsdag

Vertraag & Verwonder

Valentijn: gekte of mooie traditie?

Het is alweer bijna Valentijn. Vroeger, als tiener en begin twintiger, vond ik dat nog wel een leuke en spannende dag. Zou ik kaarten krijgen? Een bloemetje? Iets? Had ik een geheime aanbidder? Haha. 

Inmiddels heb ik er precies niks meer mee, al geven mijn moeder en ik elkaar nog trouw ieder jaar een kaart met heel veel hartjes en lieve woordjes :-)

Ik zou een betoog kunnen gaan houden hoe Valentijnsdag weer alleen goed is voor de retail en in het leven is geroepen door de Hallmarks in deze wereld. Maar dat doe ik niet. 

Want wist je dat Valentijnsdag een rijke geschiedenis heeft die teruggaat tot de 3e eeuw. Het begon als een eerbetoon aan de heilige Valentinus. Hij was een Romeinse priester die, ondanks een keizerlijk verbod, soldaten toch in het geheim in het huwelijk verbond met hun geliefden. 

Dat liefde, genegenheid, affectie en verbinding bejubeld en gevierd moeten worden, ben ik helemaal voorstander van! Alleen hang ik dat niet op aan een dag. Iedere dag is een mooie dag voor wat SLOW LUUUUVVVEE. 

Mijn eerste date met René

Misschien leuk om mijn persoonlijke ervaring met slow love te delen ;-) René en ik kwamen met elkaar in contact via een online platform om een wandelmaatje te vinden. Al vrij snel, haha, stelde René voor dan toch echt eens die wandeling te gaan doen, maar dan wel afsluitend bij een open haard met rode wijn.

Na een tijdje alleen appen en bellen, was het moment daar voor de eerste "wandel"date. We spraken af bij het betoverende kasteel Duurstede. Het was heerlijk weer, dus we konden lekker buiten zitten. Ik liep de kasteelpoort door het terras op en ik zag hem vrijwel meteen zitten. Mét de klassieke rode roos, aaawww. Het was een super gezellige eerste date. Ik was van tevoren niet van plan geweest om lang te blijven, zo'n eerste ontmoeting. Maar we hebben er een hele middag van gemaakt en er ook nog spontaan een diner aan vastgeplakt.

Onze tweede date was (pas) een paar weken later. Een dagje Schoorl en omgeving. Zo'n fijne dag! De oktoberzon scheen en toevallig was het net de eerste dag van de Kunst10daagse. Sindsdien hebben we geen editie overgeslagen! 

Rene, mijn partner en ik op het strand bij Schoorl op onze tweede date

Foto: Ingrid Witlox

Eigenlijk waren wij toen al heel hip (nu nog steeds hoor ;-)), want het was een mooi gevalletje van SLOW DATING, de nieuwste trend op dit moment. 

Slow daten: geen haast, wel genieten

Ook hier weer is slow de tegenbeweging van fast. We (vooral wij vrouwen) zijn een beetje Tinder-moe geworden. De snelle, lege, oppervlakkige, op uiterlijk en fysiek gerichte swipecultuur staat haaks op onze natuurlijke behoefte aan aandacht, diepgang en romantiek.

Bij slow dating neem je ruim de tijd om iemand eerst mentaal en emotioneel te leren kennen, voordat het fysieke aspect erbij komt.

Volgens mijn slow goeroe, de Canadese journalist en schrijver Carl Honoré (In praise of slow), is slow dating een mindset die tegen mindfulness aanschurkt. “Bij een slow date vraag je je af: hoe kan ik volledig in dit moment zijn? Hoe kan ik me helemaal geven in dit ogenblik? Het druist in tegen het huidige idee dat het ontmoeten van een romantische partner snel en efficiënt moet.” Honoré pleit dan ook voor het herintroduceren van courtship: elkaar het hof maken. 

De opkomst van date-me docs

Online is natuurlijk nog steeds een prima optie om iemand te ontmoeten, want op een of andere manier wordt het steeds lastiger om je partner "in het wild' tegen te komen.

In de VS is daten via een zogenaamd date-me doc helemaal in opkomst. Volgens psycholoog en datingcoach Jessica Engle is zo’n document een samensmelting van de datingsites zoals we ze vroeger kenden en traditionele matchmaking. Zie het als een liefdes CV of een ouderwetse contactadvertentie. 

Nu ik dit zo typ, spreekt het mij alsnog geheel niet aan, maar uit onderzoek blijkt  dit toch een duurzamere en fijnere manier om een partner te vinden. Misschien is het iets wat jij wilt uitproberen?

Slow love: altijd en voor iedereen 

Het zal geen verassing voor je zijn dat ik ervoor pleit om altijd vanuit slow principes naar je relaties te kijken. Ik schrijf heel bewust relatieS, want liefde gaat natuurlijk niet alleen over liefdespartners. Ook over je kinderen, ouders, vriendinnen. 

Daarom hier wat leuke slow love tips, year round en voor iedereen die je lief vindt:

Een handgeschreven kattebelletje

Wat een heerlijk woord, haha. Iets liefs schrijven, al zijn het een paar welgemeende woorden op een post-it, is niet alleen een leuk gebaar, maar ik vind het ook een vorm van authentieke communicatie. Bovendien versterkt het delen van je gevoel op papier de emotionele verbinding tussen mensen, aldus wetenschappelijk bewezen. 

Wist-je-datje: veel beroemde mensen uitten hun liefde in brieven. Zo schreef Vincent van Gogh gepassioneerde brieven aan zijn broer Theo, waarin hij niet alleen over kunst sprak, maar ook over zijn diepste emoties en liefde voor het leven.

Samen koken en uitgebreid tafelen 

Met slow cooking wordt niet alleen de bereiding van eten bedoeld, maar ook de hele mindful culinaire ervaring eromheen. Van groenten snijden tot het fijnproeven aan tafel. Door samen te koken creëer je niet alleen een heerlijke maaltijd, maar ook een gedeelde herinnering.

Wist-je-datje: slow cooking verdiept niet alleen de smaken van je gerecht (omdat je de ingrediënten de tijd geeft om te garen/ vermengen/ smaak af te geven), maar het zorgt ook voor meer waardering voor het eten als het uiteindelijk klaar is.

Plan bewust quality time met elkaar in 

Quality time inruimen met mensen die veel voor je betekenen is eigenlijk heel simpel en het kost niets. En toch blijkt het voor veel mensen helemaal niet zo simpel. Het is een kwestie van een bewuste keuze maken en misschien zelfs concreet een kruis in je agenda zetten. Volgens veel relatietherapeuten is tijd doorbrengen met je dierbaren cruciaal voor een gezonde band met hen.

Wist-je-datje: onderzoek toont aan dat ervaringen meer voldoening geven dan materiële zaken! Hierbij gaat het vooral om gedeelde momenten, samen herinneringen maken.

"Collect memories, not things."

Zelfzorg als liefdesfundament 

Niet te verwarren met egoïsme, het is alles behalve dat. Goed voor jezelf zorgen  is het fundament van gezonde relaties. Voldoende me-time nemen, bevordert niet alleen je welzijn, maar het biedt ook ruimte voor groei in verbindingen met mensen die belangrijk voor je zijn.

Wist-je-datje: mensen die zichzelf waarderen zijn betere partners/ vrienden.

Het alledaagse leven romantiseren

Iedere dag is Valentijsdag, toch! Dus, terwijl de wereld, vooral de retail, zich klaarmaakt voor de Valentijnsgekte, nodig ik je uit om gewoon iedere dag eens die roze bril op te zetten en je waardering en liefde voor de ander uit te spreken. 

Pas wel op dat je er niet, net als ik, in doorslaat, want dan kun je nog weleens voor teleurstellingen komen te staan, wahaha ;-)

Hoe uit jij je waardering/ liefde voor (een) ander(en)? Ik zou het leuk vinden als je dat met me deel onder deze blogpost. 

Liefs, Ingrid

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.