Gastblog: kindvriendelijk appeltaartrecept

Gastblog: kindvriendelijk appeltaartrecept

Proef het seizoen

Kindvriendelijk appeltaartrecept met appels van de boer

Van de boer kreeg ik een zak met reuze appels. En met reuze appels bedoel ik dan ook echt hele grote appels. Omdat de appels te groot waren om mee te nemen als tussendoortje, besloot ik er appeltaart van te maken. Ze waren zo groot dat ik voor dit recept aan 3 stuks voldoende had. Maar dat aantal zal ik niet aanraden als je normaal formaat van dit fruit hebt. Dan wordt het een karig appeltaartje. Tijdloos, het valt altijd bij iedereen in de smaak en het is erg leuk om te maken. Door de combinatie van appel, kaneel en nootjes is het een heerlijke winterse taart en perfect om op een druilerige zondagmiddag mee aan de slag te gaan.

Basisrecept

Gezellig tafereel. Foto appeltaart Myrthe Slowing Down. Appeltaart op schaal met 1 punt eruit. Keukentafel met groen/wit geblokte theedoek

Foto: Myrthe - Slowing Down

Het recept dat ik hier deel is een basisrecept voor appeltaart. Als je je aan dit recept houdt, kan het eigenlijk nooit misgaan. Maar natuurlijk kan je altijd variaties toevoegen. Bijvoorbeeld stukjes dadels in plaats van rozijnen, of een scheutje Amaretto door de appelmix. Appel gecombineerd met pecannoten is ook een top combinatie. Of één appel weg laten en vervangen door een peer. Ik daag je dan ook uit om creatief te zijn en zelf er iets bijzonders van te maken.

Zeer kindvriendelijk

Ik vind het fantastisch om met mijn dochter samen te koken en bakken. Ze is pas vier, dus een souschef kan ik haar nog niet noemen, maar beide hebben we er plezier aan als we samen bezig zijn en dat is voor mij onbetaalbaar. Mijn dochter gebruikt deze kindermessen. Hiermee kan ze geschilde appels in stukjes snijden zonder dat ik bang hoef te zijn dat ze zichzelf snijdt. Uiteraard blijf ik er bij en help haar waar nodig. Tevens helpt ze bij het mixen van de appels, het kneden van het deeg en het mooi maken van de taart. Zeker een aanrader om samen met je kind(eren) te maken.

Het recept

Foto appeltaart Myrthe Slowing Down. Appeltaart op schaal met 1 punt eruit. Keukentafel met groen/wit geblokte theedoek

Foto: Myrthe - Slowing Down

Wat heb je nodig
- een mixer

- een springvorm van 24 cm
- een oven
- deegroller

Ingrediënten
- 150 gr. Bruine suiker

- 200 gr. Roomboter (op kamertemperatuur) + beetje extra
- 300 gr. Bloem + beetje extra
- 1 theelepel kaneel + 0,5 eetlepel kaneel
- 1 mespunt zout
- 2 eieren
- 120 gr. Rozijnen
- 8 appels
- 80 gr. Nootjes naar keuze
- 40 gr. Suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- poedersuiker

Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 graden.

- Vet met een beetje boter de springvorm in en bestuif vervolgens met het beetje extra bloem.
- Begin daarna met het maken van het deeg. Dit doe je door de boter te mixen met de bruine suiker en 1 theelepel kaneel. Mix vervolgens de bloem, één ei en het zout er doorheen. Laat het deeg rusten in de koelkast.
- Maak vervolgens de appelmix. Dit doe je door eerst de rozijnen te laten wellen in een bodem water. Schil ondertussen de appels en snij ze in kleine stukjes. Je kan er ook voor kiezen om de appel in plakjes te snijden. Zo ziet je appeltaart er net iets specialer uit.
- Haal de rozijnen uit het water. Voeg bij de gesneden appels de gewelde rozijnen, nootjes, kaneel, suiker en vanille suiker toe. Mix dit goed door elkaar.
- Haal het deeg uit de koelkast en bedek met 2/3e van het deeg de springvorm. Zorg ervoor dat de bodem en de zijkant goed bedekt is. De zijkant kan tot 6 centimeter hoog bedekt worden. Bedek de deegbodem met de appelmix. Zorg ervoor dat de appelmix egaal verdeeld is.
- Besprenkel een plank of deel van het aanrechtblad met bloem en rol het laatste deel van het beslag uit. Snij hier repen van en leg deze over de appelmix in de springvorm zodat je een ruitenpatroon krijgt.
- Klop 1 ei op en veeg deze met een kwast uit over de bovenkant van de taart.
- Plaats de taart voor 60 minuten in de oven.
- Laat de taart een beetje afkoelen voor je het gaat serveren. De taart hoeft niet helemaal koud te zijn. Warm appelgebak is erg lekker. Maak de taart af met poedersuiker en een toefje slagroom.

Eet smakelijk! 

Liefs, Myrthe

Dit gastblog is geschreven door Myrthe van Slowing Down. Een foodblog gericht op slowliving, bewuste voeding en de tijd nemen om te genieten van al het lekkers dat moeder aarde te bieden heeft. Lees meer van Myrthe op slowingdown.nl en volg haar via Instagram @slowingdownnl.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.