Mandje met wilde paddenstoelen en daarbij een kaart met een overzicht van alle typen paddenstoelen. Prachtige, warme herfstkleuren

Proef het seizoen in deze Wildpluk Herfststoof

Van het seizoen

Geniet van alle moois en lekkers wat de natuur in de herfst te bieden heeft

De donkere ochtenden en frisse lucht van november markeren de overgang naar de winter, maar dat betekent niet dat we de pracht van de herfst achter ons moeten laten. In tegendeel! Laten we deze prachtige maand vieren door de natuur in te gaan en te genieten van de overvloed aan seizoensgebonden ingrediënten.

Een perfecte manier om dit te doen is met een heerlijke herfststoofpot, verrijkt met wilde ingrediënten die je zelf kunt plukken.

Graag zet ik de paddenstoel centraal, gewoonweg omdat het echt een van mijn lievelings is. Die heerlijke aardse, nootachtige smaak. Mmmm. 

Schatten van moeder natuur: wilde paddenstoelen 

Wilde paddenstoelen zijn niet alleen heerlijk, maar ook intrigerend. Ze groeien in bossen, velden en zelfs in onze eigen achtertuinen. Bij het plukken van wilde paddenstoelen is het van het grootste belang om zeker te zijn van de eetbaarheid. Een fout kan ernstige gevolgen hebben. Raadpleeg daarom altijd een deskundige en/ of gebruik betrouwbare bronnen.

Wilde paddenstoelen zijn niet alleen smaakvol, maar ze bieden ook tal van gezondheidsvoordelen. Zo zijn ze rijk aan eiwitten, vezels en verschillende vitamines en mineralen. Paddenstoelen, waaronder eekhoorntjesbrood, bevatten ook antioxidanten en kunnen het immuunsysteem ondersteunen.

6 algemene wildpluktips 

Leer van experts
Als je nieuw bent in wildplukken, zoek dan naar lokale experts of neem deel aan georganiseerde wildplukexcursies, zoals een wildplukwandeling georganiseerd door Buit. Ze vinden door heel Nederland plaats. Hier kun je de agenda bekijken. 

Zuivere locaties
Pluk alleen op plaatsen die niet worden vervuild door chemische stoffen of verontreinigingen.

Respectvol
Pluk niet meer dan je nodig hebt en behoud de natuurlijke omgeving. Laat geen afval achter.

Met zorg
Zorg ervoor dat je zeker bent van de identificatie van de planten of paddenstoelen voordat je ze oogst. Twijfel je, laat het dan staan.

Wet- en regelgeving
Controleer de lokale wetten en regels met betrekking tot wildplukken. Sommige gebieden hebben beperkingen.

Lokale marktjes
Als je niet zeker bent van je wildplukvaardigheden, kun je ook overwegen om lokale markten en boerenmarkten te bezoeken om seizoensgebonden en lokale producten te kopen.

Printbare receptenkaart: wildpluk herfststoofpot 

Zoals iedere maand heb ik ook nu weer een heerlijk recept voor je: wildpluk herfststoofpot. Omdat het wildseizoen is, ook qua vlees, heb ik ervoor gekozen om toch wildvlees op te nemen in het recept. Zelf eet ik het niet, maar ik weet dat er toch veel mensen dol op zijn. En dat is prima. Wil jij ook liever vegetarisch dan kun je het (wild) stoofvlees vervangen door 400 gram (uitgelekte) jackfruit. Je kunt de jackfruit in stukken trekken (pulled) met een vork om een draadachtige textuur te creëren, vergelijkbaar met stoofvlees. Voeg de jackfruit toe op het moment waarop je anders het stoofvlees zou hebben toegevoegd in het originele recept en laat het meestoven met de andere ingrediënten.

TIP: je kunt onderstaande receptenkaart opslaan en uitprinten!

 

Serveer dit verrukkelijke comfy stoofje in diepe borden of mooie kommen en geniet van de heerlijke smaken en aroma's van het herfstseizoen. Serveer met vers brood of aardappelpuree voor een complete maaltijd. Deze stoofpot verwarmt niet alleen je lichaam, maar ook je ziel, en is een geweldige manier om te genieten van de overvloed van de herfst en de pracht van de natuur.

Wildpluk variatietips

Ik vind het altijd leuk om ideeën te geven in de hoop je te inspireren tot eigen invulling en creativiteit. Varieer daarom ook eens met andere herfstige wildplukingrediënten, zoals: 

  • Typen paddenstoel: cantharellen, eekhoorntjesbrood en/ of oesterzwammen
  • Kruiden zoals wilde marjolein, zevenblad, of paardenbloembladeren voor een extra smaakexplosie aan je stoofje
  • Bessen: bramen of bosbessen voor een vleugje zoetigheid.
  • Noten: hazelnoten of walnoten voor die overheerlijke aardse bite

Wildpluk boekentips

Niet alleen als culinair wonder, maar zeker ook als persoon heb ik een enorm zwak voor Yvette van Boven! Geen wonder dus dat ik haar boek Van Boven in het Wild hier met stip op nummer 1 tip! Yvette's passie voor wildplukken en haar liefde voor de natuur zullen ook jou inspireren om de natuur in te gaan en te genieten van al haar goeds. 

En daarnaast kunnen Het Grote Wildplukboek van Edwin Florès en Wildplukken - de buitenkeuken van Leoniek Bontje gewoonweg niet ontbreken! 

Vergeet niet om verantwoord en met zorg te wildplukken en blijf je verwonderen over alle moois en lekkers wat de natuur ons te bieden heeft. Dit is echt slow living ten top als je het mij vraagt. Zeker als je de "wilde" ingrediënten vervolgens verwerkt in een cozy homecooked maaltje. 

Nu jij

Laat je me weten als je het recept gemaakt hebt? Of heb jij nog goede wildpluktips en -adresjes? Laat het mij en de andere Slowies weten in een reactie onder dit blog :-)

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.