Een cute Paasverhaaltje over haas & schildpad

Een cute Paasverhaaltje over haas & schildpad

Ik moest in het kader van de Paashaas en slow aan de bekende fabel Aesopus denken. Iets met een schildpad en een loopwedstrijd.

Op de Veluwe, in de bostuin van Huisje Hazel, wonen Haas en Schildpad, twee vriendjes met compleet verschillende karakters en leefwijzen.

Haas is een druk, levendig diertje die altijd haast heeft. Lekker over de velden sjezen en de wind door zijn vacht voelen suizen. Iedere dag is een race voor hem, een competitie, een wedloop. Ook al weet hij meestal niet eens waar hij dan precies naartoe gaat.

Schildpad is eerder bedachtzaam en kalm. Hij geniet van de traagheid van het leven en zet iedere stap weloverwogen en geniet van iedere teug frisse lucht die hij inademt. Hij ziet de schoonheid in de kleine dingen en geniet het meest van zijn dagelijkse Mindful Walk door de Loenense Bossen.

Op een mooie lentedag nodigt Haas Schildpad uit voor een wedstrijdje : "Wie het eerst bij de oude eik is, wint!" roept hij, zijn ogen fonkelend van opwinding.

Schildpad onderdrukt een lach om de impulsiviteit van zijn beste vriend, maar wil hem graag tegemoet komen. "Is goed, maar dan doe ik het wel op mijn manier." 

"Oké, 3-2-1!" Haas schiet pijlsnel weg. Schildpad kijkt nog eens rustig om zich heen en begint op zijn eigen, trage, tempo voort te bewegen.


Halverwege neemt Haas het er lekker van en krult zich op onder een boom om even in zijn favoriete tijdschrift, Slow Lifestyle Magazine, te bladeren. Hij ligt toch ver voor! Schildpad rust niet, hij wandelt onverstoorbaar door. Stap voor stap, meter voor meter, nadert hij de oude eik.

"Yes!" vierde Haas inwendig zijn overwinning al met de oude eik in zijn vizier Maar, huh, zag hij dat nou goed? Ligt daar Schildpad al onder de oude eik?

"Maar hoe...?" stamelde Haas, kortademig van zijn sprint.

Schildpad glimlachte. "Soms, lieve Haas," zei hij rustig, "is het niet puur de snelheid waarmee we ergens komen, maar is het de reis zelf die het meest waardevol is." 

Ben jij eerder Haas of Schilpad? Ik ben wel benieuwd, haha. Deel het met me in een reactie onder dit artikel. 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.