Softlife: deze TikTok-trend wint terrein!

Softlife: deze TikTok-trend wint terrein!

Slow stoffig? Think again! Slow is het nieuwe hip en TikTok staat er vol mee – alleen heet het daar Softlife.

Heb je het gevoel dat jouw leven je in razend tempo voorbij raast? Dat je inbox nooit slaapt en dat je to-do-lijst een magische “multiply” formule over zich uit gesproken heeft gekregen? Steeds meer mensen, waaronder vooral ook jongeren, verlangen naar meer zachtheid en ontruisen in het leven. En hier komt softlife de bühne op.

Softlife is meer dan een hashtag; het is een levenshouding waarin jouw welzijn en geluk voorop staan. Het is een bewuste keuze om uit de ratrace te stappen en te gaan genieten van het uitzicht.

In een maatschappij waar burn-outs en stressgerelateerde klachten aan de orde van de dag zijn, biedt softlife een frisse blik op hoe we ons leven anders kunnen inrichten. Het is een beweging die je helpt minder druk te voelen om constant maar te moeten presteren (voor anderen) of om het perfecte plaatje te schilderen op social media. Er komt weer nadruk op een authentiek en zinvol leven, waarin je de tijd neemt om te genieten van wat echt belangrijk is.

Persoonlijk verhaal

Zoals jullie van me gewend zijn ben ik altijd eerlijk en deel ik veel persoonlijke verhalen en ervaringen. Nou was ik net uit lunchen met mijn lieve moesje van 80 en ik merkte dat ik er – in het begin – hélemaal niet bij was! De deadline voor de mei-nieuwsbrief is VANDAAG en dit blog is er een onderdeel van. Dus MOET af. Mama wilde niet alleen ergens lunchen (tik tak, tik, tak), maar dan ook nog eens met de fiets, aaargghh. Eerlijk, op zich twee dingen waar ik ultiem van kan genieten, zeker in de prachtige omgeving van Oisterwijk waar mama woont, maar op zulke momenten... Kortom: ook ik heb nog vaak moeite om uit de hardlife te stappen.

Een zucht van verlichting op social media

Softlife begon stilletjes aan een ding te worden op sociale media. Een zucht van verlichting in de chaos, drukte en overprikkeling. Al snel werd het een gespreksonderwerp onder jongeren die genoeg hadden van de 'altijd maar meer’-mentaliteit. Dit als reactie op de hustle culture die ons vertelt dat we nooit genoeg doen, ervaren, hebben, weten.

Het is een tegengeluid dat zegt: “Het is oké om te vertragen, om te genieten van het nu, om te kiezen voor geluk."

Softlife is geen trend die je klakkeloos volgt; het is een persoonlijke keuze die je maakt, elke dag weer, om te leven op een manier die bij jou past. 

Foto: Taryn Elliott

Maatschappelijke kritiek op de softlife beweging

Softlife is niet alleen een persoonlijke keuze, maar het is ook een maatschappelijk fenomeen dat steeds zichtbaarder wordt. Je ziet het terug in de groeiende populariteit van activiteiten als yoga en meditatie, in de keuze voor een minimalistische leefstijl en in de hang naar handmade, homemade, lokaal en echt. 

De impact van softlife op jongeren is aanzienlijk! In een tijdperk waarin ze worden overspoeld door informatie en verwachtingen, biedt softlife een alternatief pad naar geluk en zelfontplooiing. Het helpt ze om een stapje terug te doen van de prestatiemaatschappij en te investeren in hun mentale gezondheid en welzijn.

TikTok heeft een cruciale rol gespeeld in het verspreiden van de softlife vibe. Het platform staat (kennelijk, deze "verslaving" heb ik vooralsnog buiten de deur weten te houden) vol met video’s die het softlife-ideaal uitdragen: van ochtendroutines tot self-care rituelen.

Toch kan de beweging ook op kritiek rekenen. Zo wordt er beweerd dat softlife een privilege is dat niet voor iedereen weggelegd is en zou dus niet inclusief zijn. Anderen waarschuwen voor een te rooskleurig beeld dat geen rekening houdt met de realiteit van het leven. Ook zijn er critici die de softlife leefstijl (onterecht) verwarren met luiheid en gebrek aan productiviteit. Terwijl, in werkelijkheid gaat het dus juist om een bewuste keuze voor rust en welzijn boven constante opgelegde druk. 

Softlife, slow living, slow leefstijl … Uh?

Bij softlife, slow living en een slow leefstijl (waar het bij School of Slow om draait) gaat het allemaal om kalmte, rust, vertraging, leven in het moment, genieten van de kleine dingen en zelfzorg en persoonlijke groei vormen belangrijke pijlers hierbinnen. Toch hebben ze ieder ook unieke kenmerken:

Softlife: de kunst van het leven met meer persoonlijk comfort en plezier en minder stress, waarbij zelfzorg en persoonlijk geluk voorop staan.

Slow Living: dit is meer een filosofie; leven met aandacht, welke je aanmoedigt om bewust te kiezen voor kwaliteit boven kwantiteit en om te leven op een manier die in balans is met je (natuurlijk) omgeving en innerlijke ritme. Hiermee richt slow living zich meer op duurzaamheid en bewuste keuzes in het dagelijks leven. 

Slow Leefstijl: dit is de Nederlandse, lees mijn haha, interpretatie en een mix van beiden. Kenmerkend is de meer holistische benadering. Dit is terug te zien in het door School of Slow ontwikkelde Vertragingswiel met de 8 pijlers van een slow leefstijl: aandacht, eenvoud, zelfreflectie, verbinding, voeding, beweging, ontspanning en creativiteit. 

Figuur: School of Slow

Micro-Adventuring als "smoel" van de softlife vibe

Micro-adventuring gaat erover dat je avontuur vindt in het alledaagse, dat je routines doorbreekt, zonder dat je daarvoor je backpack hoeft te pakken voor een reis naar de andere kant van de wereld.

Het past zo goed binnen een softlife omdat het je uitnodigt tot een frisse blik, om nieuwe dingen te proberen en om uit je comfortzone te stappen. Op een zachte manier. Op een manier die bij JOU past. 

Voorbeelden van Micro-Adventuring in Softlife

  • Nieuwe route: kies eens een andere weg naar je werk of het winkelcentrum. Je zult merken kleine dingen je opvallen. En laat nou juist die je dag opfleuren! 
  • Ontdek lokale treasures: ga op schattenjacht in je eigen stad of dorp door bijvoorbeeld die ene boekwinkel binnen te stappen waar je altijd al nieuwsgierig naar was.
  • Backyard nature: organiseer een mini-picknick in je achtertuin of op je balkon. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn; wat kaas, fruit en je favoriete drankje zijn genoeg.
  • Creatieve challenges: maak foto’s van alledaagse dingen vanuit een nieuw perspectief om je creativiteit te stimuleren.

En nu jij: maak jouw eigen softlife blueprint

Nu je hebt gelezen over de vele voordelen en vooral ook gewoon super leuke en fijne aspecten van het creëren van een softlife voor jezelf, is het tijd om in actie te komen! Jij bent de enige die de eerste stap kan nemen:

  1. Reflecteer op je dag: neem vandaag 5 minuten de tijd om na te denken over hoe jouw ideale softlife-dag eruitziet. Wat doe je? Hoe voel je je? Wat laat je achterwege?
  2. Plan een micro-avontuur: iets nieuws in je buurt of een kleine verandering in je routine. Let op hoe dit je stemming en perspectief verandert.
  3. Deel je ervaringen: praat met vrienden of familie over het concept  softlife. Voordelen maar ook eventuele kritiek die je er op hebt. Hoe zien zij het? Hoe zouden zij het meer kunnen gaan toepassen?

En als je echt geïnspireerd bent, deel dan jouw softlife-momenten op INSTAGRAM met de hashtag #mijnsoftlife. Laat zien hoe jij de wereld een beetje aangenamer maakt. Jouw verhaal kan anderen inspireren!

Dus, waar wacht je nog op? Het leven is te kort om altijd maar te haasten. Neem de tijd, adem diep in en begin vandaag nog met het bouwen aan jouw eigen softlife. Ik ben benieuwd naar je ervaringen! 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.