Seizoensschat(je) van de maand mei: rabarber

Seizoensschat(je) van de maand mei: rabarber

Deze veelzijdige knappie, die zowel in zoete als hartige gerechten heel goed tot haar recht komt, verdient wat mij betreft een plekje in de spotlight.

Met haar levendige roodroze stelen en unieke zure smaak, is rabarber een culinaire schat die nog te vaak over het hoofd wordt gezien. Daar gaan we, wat mij betreft, eens mooi verandering in brengen! 

Deze levendige groente - vaak behandeld als fruit - doet het goed in het relatief koele lenteweer van Nederland en is verkrijgbaar van april tot juni. Laten we even de diepte ingaan, de betoverende wereld van rabarber in. Dan kom je er, denk ik, snel genoeg achter waarom ze zo geliefd is onder culinaire hotshots en healthy lifestyle lovers.

Rarara…. Rabarberweetjes

  • Giftige bladeren: hoewel de stelen van de rabarberplant veilig zijn om te eten, zijn de bladeren super giftig! Ze bevatten veel oxaalzuur, wat ernstige ziekte kan veroorzaken als je het binnenkrijgt.
  • Rabarber heeft een rijke geschiedenis in de folklore en mythes van verschillende culturen over de hele wereld. In sommige verhalen wordt gezegd dat rabarber bescherming biedt tegen boze geesten, terwijl in andere wordt beweerd dat het de sleutel is tot eeuwige jeugd. In de Chinese traditionele geneeskunde wordt rabarber al eeuwenlang gebruikt vanwege zijn vermeende geneeskrachtige eigenschappen, met name voor spijsverteringsproblemen en ontgifting.
  • In Europa werd rabarber pas in de 18e eeuw populair als voedselgewas, nadat het eerder voornamelijk als medicinale plant werd gebruikt. In de Verenigde Staten bloeide de rabarberhandel op in de 19e eeuw, vooral in de regio New England, waar het een belangrijk gewas werd voor boeren en handelaren. Rabarbertaarten en crumbles werden al snel favoriete desserts onder Amerikaanse families.

 Foto: Diliara Garifullina
  • Laag in calorieën: met maar zo’n 21 calorieën per 100 gram is rabarber een schuldvrije toevoeging is aan je eetpatroon.
  • Rijk aan vezels: rabarber is een goede bron van voedingsvezels (ca. 2,2 vezels/ 100 gram). Vaker rabarber eten helpt bij een goede spijsvertering en het voorkomen van constipatie.
  • Vitamines en mineralen: rabarber zit vol met essentiële vitamines en mineralen. Het is een goede bron van vitamine K, vitamine C, calcium en kalium. Allemaal belangrijk voor je algehele gezondheid!

Rabarber als culi prinses

Rabarber is niet alleen een lust voor het oog met haar levendige kleuren, maar ook een genot voor onze smaakpapillen, vooral wanneer het op de juiste manier wordt bereid.

Hier is een simpel, gezond en over- eh… ovenheerlijk recept waarin de unieke smaak van rabarber helemaal tot zijn recht komt.

Foto: Matilda bellman

Geroosterde Rabarber met vanille, honing & tijm

Dit heb je nodig:

  • 500 gram verse rabarberstelen, in stukken van 5 cm gesneden
  • 2 eetlepels honing (of een andere natuurlijke zoetstof naar keuze)
  • 1 theelepel vanille-extract
  • Een snufje zout
  • Eetlepel fijngehakte (liefst verse) tijm
  • Optioneel: de geraspte schil van 1 sinaasappel voor extra aroma

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Verdeel de rabarberstukken over een oven tray.
  3. Besprenkel de rabarber met honing, voeg het vanille-extract, de tijm,  een snufje zout en eventueel de geraspte sinaasappelschil toe.
  4. Hussel alles voorzichtig door elkaar zodat de rabarber goed bedekt is met het kleverige goedje.
  5. Rooster de rabarber zo’n 15-20 minuten in de voorverwarmde oven of totdat de rabarber zacht is (met behoud van vorm).
  6. Haal de rabarber uit de oven en laat het iets afkoelen.

Serveren

Je kunt de geroosterde rabarber zo eten, bijvoorbeeld als een gezond toetjes. Ook heel lekker met Griekse yoghurt, havermout en/of (homemade) granola.

Share that rhubarb looooove

Deel jouw liefde voor de barb door je favo recept op Insta te plaatsen met hashtag #slowrabarber

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.