Ontdek hoe je mindful en duurzaam kunt (moes)tuinieren, hoe groot of klein je buitenruimte ook is. Geniet van en verbind je met de natuur in je eigen leefomgeving.
Bij School of Slow draait het helemaal om het creëren van een slow leefstijl voor jezelf. Slow is een paraplubegrip waar van alles onder hangt. Zoals ook slow gardening.
Wat is dat dan weer? En waarom zeg je niet gewoon ‘tuinieren’? In lijn met de hele slow insteek staat slow gardening voor een manier van tuinieren waarbij je de tijd neemt om te genieten van het groei-, bloei- en hands on proces. Die manier werkt lekker mindful en je verbindt je opnieuw met de natuur. Je kiest er hierbij bewust voor om een ecologische, duurzame (moes)tuin te maken.
Een manier om te vertragen en te genieten van bezig zijn in je tuin(tje). Verbind je met de natuur, creëer een gezellige safe haven voor jezelf en de diertjes en geniet van de opbrengst.
Ook jij kunt slow gardenen!
Het maakt niet uit hoe groot of hoe klein je tuin is. Het maakt zelfs niet uit als je helemaal geen tuin hebt. Ook dan zijn er allerlei leuke manieren te bedenken om te (beginnen met) vergroenen. Plaats enkele plantenpotten en -bakken op je (dak)terras of balkon. Maak bijvoorbeeld een verticale tuin door een ladder tegen de gevel te zetten en daar allerlei potjes op te zetten gevuld met kruiden en bloemen. Of start – net als ik – met een Makkelijke Moestuin in een vierkante meter bak.
Foto: Makkelijke Moestuin
Uiteindelijk is elke vorm van slow gardenen in je eigen omgeving mooi meegenomen, want het draagt op meerdere manieren bij aan je algemene welzijn:
- Stressvermindering
- Fijne afleiding
- Vorm van lichaamsbeweging
- Als je fruit en/of groenten uit eigen tuin kunt eten is dat altijd de lekkerste en meest gezonde Je weet waar je eten vandaan komt, dat het onbespoten is en door organische en natuurlijke middelen en methoden blijven de voedingswaarden optimaal.
Foto: Studio Trix
Hier wat tips om te beginnen met slow tuinieren
- Door meer over de planten en bloemen in je eigen tuin te leren en daardoor kennis op te doen over wat ze nodig hebben, verbind je je al meer met de natuur om je heen.
- Door gebruik te maken van natuurlijke bestrijdingsmiddelen werk je samen met de natuur. In dit filmpje van Natuurmonumenten kun je zien hoe je zelf compost kunt maken.
- Neem er echt de tijd voor om te genieten van je tuin en de (ook letterlijke) vruchten van je werk. In je tuin(tje) bezig zijn kan heel meditatief werken. Het helpt je onthaasten en vertragen, om in het hier en nu te blijven, waardoor je minder piekert.
- Denk eens aan een eigen moestuin(tje)! Hoe leuk is dat. Persoonlijk maakt alleen het idee al van eten te zien groeien onder mijn ogen en het vervolgens kunnen bereiden in heerlijke gerechten mij al super blij! Voor een gezonde en duurzame moestuin kies je voor biologische zaden (bijvoorbeeld deze van May & June) en planten en gebruik je natuurlijke bestrijdingsmiddelen.
- Maak een tuinplannetje per seizoen en gebruik de natuurlijke cyclus om te bepalen wanneer je moet planten, oogsten en snoeien.
Je eigen moes- en/of pluktuin starten doe je zo
De zomer is het perfecte seizoen om te genieten van je eigen moestuin of pluktuin. Met een beetje inspanning en planning kun je fijn genieten van verse groenten, fruit en bloemen uit je eigen tuin.
Foto: Studio Trix
Planning
Ik adviseer je om op tijd te gaan bepalen welke groenten, fruit en bloemen je wilt kweken. Maak vervolgens een plan van aanpak waarin je rekening houdt met de beschikbare ruimte, hoeveelheid zonlicht en bodemkwaliteit. Maak een lijst van zaden of zaailingen die je nodig hebt en haal ze op tijd in huis.
Op internet kun je verschillende gratis zaai- en oogstkalenders vinden. Of schaf een fysiek exemplaar aan, zoals deze van Dille & Kamille.
Foto: Dille & Kamille
Juiste technieken
Door voor goede bewatering en voldoende voeding te zorgen, laat je je fruit, groenten en bloemen floreren. Houd ze ook vrij van plagen en onkruid. Mijn advies is ook om regelmatig te oogsten om de productie te stimuleren en om te voorkomen dat de gewassen overrijp worden. Snoei = bloei!
Geniet van je opbrengst
Een van de grootste voordelen van je eigen moes- en/ of pluktuin is natuurlijk de opbrengst! Maak optimaal gebruik van je oogst om de heerlijkste gerechten te maken en verras vrienden en familie met homemade jams, chutneys, taarten en ovenschotels. Experimenteer met nieuwe recepten en geniet van de smaak van verse seizoensproducten. Nooit meer nog even snel langs het tankstation (waaaahhh, sowieso beter nooit), want je plukt dat zomerse boeketje gewoon dagvers uit eigen tuin.
Foto: Pexels
Leuke weetjes moestuin
Een moestuin kan ontzettend leuk en bevredigend zijn om te onderhouden, vooral als je de kans hebt om je eigen groenten en fruit te oogsten. Hier zijn een paar leuke weetjes over moestuinen die je misschien nog niet wist:
Wist-je-datjes
- Sommige groenten kun je meerdere keren oogsten, zoals sla en (snij)biet
- Een mix van groenten en kruiden kan helpen om plagen tegen te gaan. Dit komt omdat verschillende planten verschillende insecten aantrekken en afstoten, waardoor je meer natuurlijke bescherming krijgt.
- Op warme dagen is het slim om de planten heel vroeg in de ochtend water te geven. Zo kan de plant de dag fris en goed vol water beginnen. Liefst om de 2 dagen veel water in plaats van elke dag een beetje.
- Veel groenten bevatten meer voedingsstoffen als je ze rijp plukt. Bijvoorbeeld tomaten, deze bevatten meer vitamine C als ze rijp zijn geplukt.
- Sommige groenten, zoals tomaatjes, radijsjes en wortelen, kunnen in verschillende kleuren groeien.
- Aardappelen zijn geen groente, maar een knolgewas. Ze bevatten veel zetmeel, waardoor ze in veel delen van de wereld een belangrijke voedingsbron zijn.
- Een moestuin samen aanleggen en onderhouden met je kids is niet alleen een hele leuke invulling van quality time, het helpt ze ook meer te leren over waar hun eten vandaan komt en de natuur te waarderen.
OPDRACHT
Als je geïnteresseerd bent in (slow) tuinieren, maar nog niet zoveel ervaring hebt, kan het een drempel voor je zijn om ermee te beginnen. Dat zou super jammer zijn. Het is mijn overtuiging dat alleen door te beginnen en dingen te ervaren je uiteindelijk een fijne, passende (slow) leefstijl voor jezelf kunt creëren. Met deze simpele eerste stap start je jouw slow gardening avontuur:
Kruiden kweken in pot
Kies een aantal, zeg 3, kruiden die je lekker vindt en/of vaak gebruikt in je gerechten. Basilicum, munt of peterselie zijn bijvoorbeeld makkelijk te kweken, hebben weinig ruimte nodig en kunnen zowel binnen als buiten worden gekweekt. Kruiden groeien over het algemeen vrij snel, dus je hebt er binnen no time plezier van. Wel zo motiverend!
Dit heb je nodig:
- Een pot (diameter ca. 15-20 cm)
- Potgrond
- Kruidenzaden
- Water
Zo doe je het:
- Vul de pot met potgrond, laat ongeveer 1 cm aan de bovenkant vrij.
- Maak kleine gaatjes in de grond, ongeveer 1 cm diep en plaats de zaden in de gaatjes.
- Bedek de zaden met een dunne laag grond en geef water.
- Zet de pot op een plek met voldoende zonlicht en geef regelmatig water (houd de grond vochtig, maar niet doorweekt).
- Na enkele weken zullen de zaden ontkiemen en beginnen te groeien. Als ze te groot worden voor de pot, kun je ze overplanten in een grotere pot of in de volle grond.
Niet alleen fijn om je gerecht up te spicen, maar kruiden ruiken ook nog eens heerlijk. Vond je dit leuk om te doen? Ga er dan vooral mee door en experimenteer ook met je eerste groenten en fruit.
Succes, maar vooral: geniet ervan!