klassiek bord, soort Villeroy & Boch, met romige Pumpkin Spice Soep met geroosterde pompoenpitten, gouden lepel

Wat te doen met een pompoen

Van het seizoen

Het boegbeeld van de herfst: de pompoen

Met de komst van de herfst brengt de natuur een schat aan kleuren, smaken en tradities. Het is een seizoen waarin de wereld verandert, en we veranderen met haar mee. Bladeren veranderen van groen naar oranje, de lucht wordt frisser en onze huizen vullen zich met de geur van kruiden en specerijen. Wat mij betreft is de pompoen een mooi boegbeeld dat het hart van de herfst perfect vastlegt.

Met hun gezellige, warme oranjetinten en hun rijke, romige smaak, markeren pompoenen de overgang van de zomer naar de winter. Ze hebben een unieke magie die zich ver uitstrekt van de velden waar ze groeien tot ons knusse thuis.

In dit artikel breng ik dan ook een ode aan deze veelzijdige groente. Wat kun je allemaal doen met een pompoen? Ik zet wat leuke ideetjes voor je op een rij. Allemaal in lijn met een slow, duurzaam, gezond, leuk en creatief leven. Wie wil dat nou niet?

Halloween deco

Je kent ze vast en zeker, de typische Halloween pompoenen. Maar weet je ook waar deze traditie vandaan komt? Volgens het Meertens Instituut is Halloween afgeleid van het Keltische feest van Samhain, waarbij mensen zich verkleedden als geesten en demonen en vuurwerk afstaken om boze geesten te verjagen. Ook holden de oude Kelten al groenten uit. Men geloofde dat in de nacht van 31 oktober op 1 november de grens tussen de levenden en doden het dunst was. Om kwade geesten af te schrikken, kerfden ze enge gezichtjes in verschillende groenten. Daarna werd een flikkerend kaarsje in de uitholling gezet.

Uiteraard is Halloween inmiddels een puur commercieel feest geworden. Overgewaaid uit de VS. Je kunt zelf beslissen in hoeverre je hierin mee wilt gaan. Maar er zijn genoeg mogelijkheden om het slow aan te pakken en focus te leggen op traditie en gezelligheid (binnen huiselijke kring).

Crea met pompoen

Leuk om (samen met je kids) grote, ronde oranje pompoenen uit te hollen en gezichtjes (je kunt ze ook “grappig” maken in plaats van alleen eng) in te maken. Ook super voor je broodnodige kidulting-gehalte deze herfst!

Bewaar de pitjes en het vruchtvlees voor: 

 • DIY Pompoenmasker: meng pompoenpuree met yoghurt en honing voor een voedend gezichtsmasker. De antioxidanten en vitamines (A, C en E) zijn super goed voor je huid.
2 vriendinnen liggen op de grond op een vintage kleed, hoofden haaks tegen elkaar aan met allebei schijfjes komkommer op hun ogen in het kader van selfcare
Foto: Pexels
 • Pompoenjam: kook het vruchtvlees van de pompoen in samen met wat suiker en specerijen naar keuze, zoals kruidnagel en kaneel. Heerlijk op toast, wafels of als gebakvulling.
 • Geroosterde Pompoenpitten: je kunt de zaden van een pompoen roosteren met wat olie en kruiden naar keuze (denk aan zout, paprikapoeder of kaneel). Zo heb je snel en makkelijk een super lekkere en gezonde snack!
 • Pompoenpuree: pureer het vruchtvlees van de pompoen en gebruik het om andere lekkernijen mee te maken, zoals smoothies, pannenkoeken, muffins of risotto.

Van kleine pompoentjes maak je bijvoorbeeld: 

 • Pompoencanvas: schilder vrolijke herfsttaferelen, grappige gezichten of inspirerende citaten op kleine pompoentjes.
 • Pompoenkrans: maak een feestelijke herfstkrans door kleine pompoentjes en gedroogde bloemen aan een kransvormige basis te bevestigen. Hang hem aan je deur en zeg "welkom herfst!"
Mooie, klassieke voordeur met pompoenkrans en grote oranje pompoenen op het trapje ervoor

  Foto: Pexels

  En van de pitten en puree maak je dan weer een heerlijke soep. De cirkel is oneindig. I love it! 

  Recept: Pumpkin Spice Soep met geroosterde pompoenpitten

  Pompoen is buitengewoon gezond en past dan ook perfect in een verantwoord voedingspatroon. Maar dit is niet de reden dat de pompoen zo geliefd is. Dat komt vooral door zijn unieke smaak; een mix van kruidig, zoet en aards.  

  Daarom als extraatje dit heerlijke "restjesrecept". Want zeg nou zelf, wat is er nou meer comfy dan een kom dampende, romige pompoensoep op een koude, gure herfstdag? Enjoy!

  Receptkaart Pumkon Spice Soep met Pompoenpitten

  Tip: je kunt deze receptkaart als afbeelding opslaan en afdrukken!

  Laat je me in een reactie onder deze blogpost weten welke van deze ideeën je in de praktijk hebt gebracht en hoe dat was?  

  Terug naar blog

  Reactie plaatsen

  Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.