Winter Hygge: maak het thuis knus en gezellig

Winter Hygge: maak het thuis knus en gezellig

Slow & Hygge Lifestyle

Ontstress en vertraag in de drukke decembermaand met Hygge 

Hygge, spreek uit als huuge (met de g van goal), is - geheel vrij vertaald - de Deense equivalent van ons gezellig. Het verwijst namelijk ook naar een gevoel van knusheid, comfort en veiligheid. Het laat je ontsnappen aan de stress en drukte van de waan van de dag, zodat je meer kunt genieten van de kleine dingen en de momenten die er uiteindelijk echt toe doen. 

Ik ben – uiteraard - helemaal into it. Nerdalarm: van het eerste boek van Meik Wiking over hygge heb ik een samenvatting gemaakt in een heel, maar dan ook heel erg “hyggelig” noteboekje. Het pronkt tot de dag van vandaag in de boekenkast op mijn kantoortje prinsesheerlijk naast het boek zelf. Gheghe. 

Het hele jaar door hygge

Als je al weleens van hygge gehoord zou hebben, associeer je het zeer waarschijnlijk vooral met herfst en winter. Op zich wel begrijpelijk met de donkere dagen, kaars- en haardvuur, comfort food en wollen dekens. Toch kun je hygge net zo goed toepassen in de lente en zomer! Hallelujah!

Hyggekrog: een knus hoekje in je huis 

Maar, ik moet toegeven. Voor mij persoonlijk is en blijft deze periode van het jaar het meest "hyggelig"! Terwijl het buiten donkerder en kouder wordt en de avonden lengen, is dit de perfecte tijd om je huis te vullen met warmte, comfort en gezelligheid.

Haal de kaarsen tevoorschijn, steek de open haard aan, wikkel jezelf in een zachte deken en geniet van een kom warme pumkin spice soep. Liefst in je eigen "hyggekrog" (knus hoekje in je huis) natuurlijk!

Dit is de mijne (en die van "La Lou"):

Eigen foto van een knus hoekje in mijn huis, mijn hyggekrog, met hondje op de mand voor de open haard, een heerlijke fauteuil om in te lezen of muziek te luisteren, knus en comfy

Niet oppervlakkig; het maakt blij en houdt je in balans!

Misschien komt het allemaal wat oppervlakkig op je over? “Slechts” een vluchtig cultureel verzinsel. Dat is jammer, want onderzoek toont aan dat hygge weldegelijk positief bijdraagt aan onze gezondheid en ons welzijn:

  • Je past het meestal toe in je directe omgeving, waardoor het automatisch doorsijpelt in je dagelijks leven. Het gezellige, fijne gevoel zorgt ervoor dat je meer ontspant en je voelt je eerder gelukkig en tevreden.
  • Door leuke momenten met elkaar te delen in een warme omgeving bevordert hygge de algemene gemeenschapszin en sociale verbinding.
  • Je productiviteit en creativiteit krijgen een boost, want als je je relaxt en comfy voelt kun je je beter concentreren en poppen de ideeën eerder op.

Hygge en Slow Living: perfecte wintercombinatie 

Net als slow draagt dus ook hygge bij aan een bewustere en meer vervullende leefstijl. Geen wonder dat deze thema’s steeds populairder worden. Het mooie is ook dat ze elkaar versterken:

  • Als je een gezellige avond met vrienden hebt is dat een mooi moment om de telefoon te negeren en je volle aandacht in het hier en nu te houden.
  • Als je bijvoorbeeld minder tijd besteedt aan shoppen voor spullen waar je niks aan hebt, houd je meer tijd over om dingen te doen die echt voldoening geven.

Kortom, slow en hygge zijn je BFF’s richting een relaxt en bewuster leven. Door met hygge een gezellige, ontspannen en veilige sfeer te scheppen en te vertragen en doelgerichte keuzes te maken met slow, kun je je richten op wat écht belangrijk is in jouw leven.

Hygge leestips voor in je gezellige hoekje

Foto van het boek Hygge voor thuis van Meik Wiking op een stapel kruik en dekens in een comfy sfeer

  • Een van mijn persoonlijke favorieten (vorig jaar weer herlezen) is Het Rosie Project van Graeme Simsion. Hartverwarmend gewoon. Charmant en grappig. Don Tillman is een geniale, maar sociaal super onhandige professor die op zoek is naar de liefde.
  • Zo richting de Kerst mag deze ook wel weer, vind ik: De kerstboekwinkel van Jenny Colgan
  • Alles met of over een cottage of landhuis, haha. Zoals Het Landhuis van Anne Jacobs. 
  • De Zeven Zussen (reeks) - Lucinda Riley. Deze romans nemen je mee op een reis rond de wereld en barsten van het avontuur en de romantiek. Niet voor niets al tijden zo razend populair! 

Deel jouw hygge tips & ervaringen

En? Wat vind jij nou echt "hygge"? Heb je ook een heerlijke hygge boekentip? Ik zou het leuk vinden als je dit dan met mij en de andere Slowies deelt in een reactie onder dit blog :-)

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.